Fren Gürültüsü Neden Olur

ABONE OL
Fren Gürültüsü Neden Olur

Fren gürültüsü, sürücüleri en çok rahatsız eden sesler arasında yer alır. Frenden gelen ses yalnızca rahatsız edici olmakla kalmaz. Aynı zamanda güvenliği de tehdit edebileceğinden sesin gelme nedeninin tespit edilmesi gerekir. Aşağıda fren sesi gelmesinin 3 ana nedeni ve bu nedenlerin çözümleri belirtilmiştir.

Balatadan ses gelmesi halinde ilk akla gelen şey balatanın bittiğidir. Balata üzerinde metal aşınma göstergesi vardır ve gösterge tırnak şeklindedir. Balata aşındığında gösterge diske sürter ve gıcırtı sesi çıkar. Böyle bir durumda yapılması gereken fren balatalarının yenisiyle değiştirilmesidir.

Değiştirdiğiniz yeni balatadan ses gelmesi normal bir durumdur. Çünkü balata henüz yeni olduğundan disk üzerindeki yuvasını tam olarak oluşturmamış olacaktır. Aracı kullanmaya devam ettikçe zamanla bu ses kesilecektir.

Kirli disklerde ses gelmesi için önemli bir nedendir. Fren tozları balata ile disk arasına sıkıştığında fren yapıldığında ses gelmesine neden olacaktır.

Bazı otomobillerde disk bulunurken bazılarında kampana vardır. Kampanalarda da aynı şekilde fren tozu birikebilir ve bu da ses gelmesine neden olur.

Arka tekerlekleri kampanalı olan bir araçta fren bileşenlerinin uygun şekilde yağlanmaması ses gelmesine neden olabilir.

Her fren balatası aynı kalitede değildir. Piyasada daha ucuza satılan fren balataları bulunmaktadır. Bu balataların sürtünme kalitesinin düşük olması çabuk aşınmasına ve kısa zamanda bitmesine neden olur.

Fren balatası ya da fren pabucu aşındığında ısıyı daha az dağıtacağından dolayı ses gelmesine neden olur. Böyle bir durumda balata ve pabuçların bir an önce değiştirilmesi gerekir.

Bir disk fren sisteminde, yapışkan bir kaliper, her bir fren balatasını disk rotoruna karşı sürekli olarak sıkıştırabilir ve bu da fren taşlamaya neden olabilir. Eğer rotor diski, fren kaliperlerinin herhangi bir parçasına temas ediyorsa bu durumda yüksek bir ses gelebilir. Kampanalı frenlerde sıkışan tekerlek silindiri fren pabucunu kampanaya karşı sıkıştırdığında ses çıkabilir.

Böyle bir durumda yapılması gereken tamircinin aracınızdaki disk fren sistemini çıkarmalı ve içindeki kızakları yağlamalıdır. Eğer frenler kampanalı ise bu durumda tekerlek silindirlerinin temas noktalarının yağlanması gerekir. Bahsettiğimiz hususlar sesi kesmiyorsa bu durumda parçaların değişmesi kaçınılmazdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.01.2023

Egzoz Muayene Ücreti 2023: Egzoz Emisyon Ölçümü Fiyatları

16.02.2024

Hararet Yapan Araç Zarar Görür mü

06.10.2020

Trafik Kazası Psikolojisi Nasıldır, Nasıl Geçer

29.07.2020

Dar ve Genişletilmiş Kasko Nedir