Engelli Aracı Nasıl Alınır, Rapor Oranı Kaç Olmalıdır

ABONE OL
Engelli Aracı Nasıl Alınır, Rapor Oranı Kaç Olmalıdır

Engelli bireylerin sahip oldukları haklar sürekli olarak genişletilirken, bu haklardan biri olan sıfır araç alımı ise birtakım şartları beraberinde getirir. Engelli aracı olmasının sağlamış olduğu en önemli avantajların başında MTV ve ÖTV ödemiyor olunması gelir. Engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak ve onlara daha konforlu bir ulaşım imkanı sağlamak amacıyla başlatılmış olan bu sistemden her engelli yararlanamaz.

Engelli indirimleri % 40 ve % 90 olarak iki şekilde belirlenmiştir.  % 90 engelli raporuyla alınabilecek araçlar sıfır araç olurken % 90’ının altında kalan oranda sıfır araç alınması söz konusu değildir.

ÇÖZGER Raporu İle Engelli Aracı Alımı

Eski raporlar artık hükmünü kaybetmeye başlıyor. Nedeni ise eskiden alınan raporlarda birtakım haksızlıkların yapılması olarak gösteriliyor. Yeni alınan raporlar ise ÇÖZGER tarafından veriliyor ve bu raporlarda da engel oranı belirtilmiyor. Engel oranı yerine rakamlarla yapılan kodlamalara göre araç alımı sağlanabiliyor. Eski raporların sahipleri ise çağrılarak yeniden muayeneden geçirilip ÇÖZGER raporu veriliyor.

%40 Engelli Raporuyla Araç Alımı

% 40 engelli raporu olan birisinin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumunun olup olmadığının belirtilmiş olması gerekir. % 40 engelli raporu ile araç alacak olan birisi aracı kendisi kullanacağından dolayı H sınıfı ehliyet alması zorunludur.  H sınıfı ehliyet alacak olan birey kendi engelli aracıyla sınava girer ve ehliyetini alır. % 40 engelli araç kullanmak isteyen kişi aracına özel aksam yaptırmak zorundadır. Bu aracın başkası tarafından kullanılması ise yasaktır.

%90 Engelli Raporuyla Araç Alımı

% 90 raporla engelli araç alınabilir. Rapor oranı yüksek olan bu kişiler sıfır araç alabilir ve ÖTV, MTV’den muaf olur. Eğer ki kendi aracını kullanacaksa H sınıfı ehliyeti olması gerekir. Ancak kendisi kullanmayacaksa bu durumda birinci dereceden akrabası olması ya da vasisi olması yeterli olacaktır. 

Engelli ÖTV İndirimi

Engelli ÖTV indirimi ancak % 90 üzerinde raporu olan ve sıfır araç alanlar için geçerlidir. Her 5 yılda bir bu haktan yararlanılabilir.

Ehliyet sınıfları hakkında detaylı bilgiye https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.01.2021

Disk Frenler İle Kampanalı Frenler Arasındaki Fark Nedir

23.03.2020

Jeep Markası Tarihi ve Tarihsel Gelişimi

16.11.2022

Emniyet Şeridi Nedir? Emniyet Şeridi İhlal Cezası 2023

30.06.2022

Araç Lastik Ömrü Ne Kadardır, Araç Lastik Ömrü Ne Kadar Uzar