Elektronik Park Freni Nedir, Avantajları Nelerdir

ABONE OL
Elektronik Park Freni Nedir - Avantajları Nelerdir

Geleneksel el freni ile sürücü, ayağı veya eliyle mekanik bir cihazı etkinleştirir ve kablolar aracılığıyla arka fren sistemi üzerinde bir kilitleme kuvveti oluşturur. Operatör, bir çalıştırma ünitesiyle bireysel bir mekanik kuvvet üretir. Bu, mekanik kablolarla arka fren sistemine iletilir. Burada fren diskine veya kampanasına bir kuvvet uygulanır. Çok ağır araçlar söz konusu olduğunda, gerekli tutma kuvvetlerini elde etmek için genellikle ayrı bir kampanalı fren kullanılır.

Elektronik park freni için şu anda üç sistem mevcuttur. Hepsinin ortak noktası, mekanik çalıştırma kolunun elektrikle çalışan bir çalıştırma birimi ile değiştirilmesidir.

Kablo Çektirme Sistemi

Aktüatör mekanik kabloları gerer, bu da daha sonra geleneksel el freninde olduğu gibi arka fren sisteminde gerdirme kuvvetini oluşturur. Bu sistemin avantajı, EPB'nin mevcut bir araç yapısına entegre edilebilmesidir, çünkü kurulum alanı serbestçe seçilebilir ve bu sistem hem kampanalı hem de disk frenlerle çalışır.

Kaliper Sistemindeki Motor

Doğrudan fren kaliperine monte edilmiş ek küçük motor-dişli ünitelerinin (arka fren kaliperlerinin fren pistonlarını harekete geçirdiği ve böylece gerekli kilitleme kuvvetini oluşturduğu sistemdir. Bu sistemde kablo yoktur. Sistemin bir araca entegre edilmesi çok kolaydır, ancak yalnızca disk frenlerle çalışır.

Elektrikli Kampanalı Fren

Bu sistem çok ağır araçlar için kullanılmaktadır. Bir motor-dişli ünitesi, kenetleme kuvvetini oluşturan ayrı bir kampanalı freni etkinleştirir.

Elektronik Park Freni Nasıl Çalışır?

Elektronik park freni, tamamen elektronik bir fren sisteminin uygulanmasına yönelik bir başka adımdır. Bu sistemde aracın orta konsolunda elle tutulabilecek el freni yoktur. EPB, bir düğme aracılığıyla çalıştırılır ve böylece araç üreticileri için iç tasarımda yeni olanaklar sunar.

Elektronik Park Freninin Avantajları Nelerdir?

  • Orta konsol için daha fazla boş alan olduğundan dolayı aracın iç tasarımı daha fazla detaylandırılabilir.
  • Sıcak frenler, mekanik park freni ile kenetleme kuvveti kaybına neden olur, yani soğutma aşamasında frenleme kuvveti azalır. Elektronik park freni kaybı telafi eder.
  • Kontak anahtarı çıkarıldığında park freninin otomatik devreye girer.
  • Bakım gerektirmez.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

20.08.2020

Trafikte Yayaların Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

26.07.2021

Benzin Pompası Ne İşe Yarar

07.02.2022

Retarder Nedir, Retarder Ne İşe Yarar

16.06.2021

P0128 Arıza Kodu Nedir