Elektronik Denge Kontrolü (ESC) Nasıl Çalışır

ABONE OL
Elektronik Denge Kontrolü Nasıl Çalışır

Elektronik Denge Kontrolü (ESC) sistemi, özellikle daha zorlu yollarda araçlara ekstra denge ve çekiş sağlayan yenilikçi teknolojinin bir parçasıdır. Araca bağlı olarak, Elektronik Stabilite Programı (ESP), Dinamik Stabilite Kontrolü (DSC) veya sadece çekiş kontrolü olarak da adlandırılabilir.

Bu teknoloji, aracın motor kontrol ünitesi ile birlikte çalışır. Otomobil yolda çekişini kaybetmeye başladığında, tekerleklerdeki sensörler bu bilgiyi bilgisayara gönderir ve aracın şeritten veya yoldan çıkmasını engellemek için bilgisayarın otomatik olarak bir tekerlek frenini etkinleştirmesine neden olur.

Elektronik Denge Kontrolü Fonksiyonları

ESC sisteminin 4 önemli fonksiyonu aşağıda belirtilmiştir.

  1. Senses Wheel Speed

Sistem tüm tekerleklerinizin hızını belirleyebilir. Bu bilgi bilgisayara aktarıldıktan sonra, tekerlekleri yavaşlatmak için gereken frenleme gücü miktarını hesaplayabilir.

  1. Direksiyonu Konumlandırır

Aracınızda, hangi yöne gitmek istediğinizi bilmesi için direksiyonunuzu izleyen bir sensör vardır. Ancak araç, yönlendirmeye çalıştığınız yerden farklı bir yöne giderse, elektronik denge kontrol sistemi tekerleklere fren uygulayacaktır. Ardından direksiyonunuzu uygun şekilde yeniden konumlandırabilirsiniz.

  1. Kontrol Kaybı

Bazı araçların arka tekerlekleri, ön tekerleklerinden önce çekişi kaybedebilir. Kontrolü kaybetmenin ana nedeni de budur. Kötü hava koşullarında yolda muhtemelen bu sorunu yaşayacaksınız. Elektronik denge kontrol sistemi bunun ne zaman olabileceğini algılayabilir.  

  1. Dönüş Stabilitesi

Araçlarda, aracınızı ne kadar hızlı çevirdiğinizi takip edebilen yanal bir hızlanma sensörü bulunur. Çok fazla direksiyon hareketi varsa veya yeterli direksiyon yoksa sensör bunu anlayabilir. Sistem devreye girdiğinde elektronik denge kontrol sistemi devreye girer.

ECS Arızasının Belirtileri

Elektronik denge kontrol sisteminizde arıza varsa, düz sürüşü aşırı derecede zorlaştıracaktır. Bu kenara çekip düzelmesini bekleyemeyeceğiniz bir sorundur. Aksi takdirde, kendinizi ve diğer insanları tehlikeye atabilirsiniz.

Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen onarmasını sağlayın.

  • Elektronik denge kontrol sisteminizde arıza varsa bunu size bildirmek için kontrol panelinizde bir uyarı ışığı yanar bu uyarıyı alırsanız hemen servise gidin.
  • Elektronik denge kontrol sisteminin aracı yolda dengede tutmaktır. Aracınızın sürüş esnasında dengesi bozulursa servise gitmelisiniz.
  • Fren sistemi, elektronik denge kontrol sistemine bağlıdır. Arıza, frenlemenizde de sorunlara neden olacaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.12.2020

Arazide Kullanılabilecek En İyi Arabalar

16.10.2020

2020 İstanbul Ehliyet Fiyatları

18.05.2021

B Sınıfı Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır

30.03.2020

Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanımı