Elektrikli Bisikletler İçin Ehliyet Gerekir mi

ABONE OL
Elektrikli Bisikletler İçin Ehliyet Gerekir mi

Gelişmekte olan teknoloji ve değişen yaşam şartları dolayısıyla elektrikli bisikletler ve motosikletler günümüzde en çok tercih edilen araçlardır. Trafikte sıkça karşılaştığımız elektrikli araçlar, pratik kullanımlı ve düşük maliyeti olmasından dolayı yoğun ilgi görür.

Hangi Elektrikli Bisiklet İçin Ehliyet ve Ruhsat Gerekmez?

Elektrikli bisiklet ve elektrikli motosiklet kullanımları arttıkça can güvenliğini korumak için trafikte yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmuştur. Düzenlemeler gereği araçların güç ve saatte ulaştığı hız seviyesine göre; plaka, tescil, ehliyet, kask gibi yasalar zorunlu kılınmıştır.

Elektrikli Bisiklet İçin Ehliyet Gerekiyor mu?

Karayolları Trafik Yönetmenliği gereği yeni düzenlemelere göre elektrikli bisikletler M sınıfı sürücü belgesi kapsamında yer alır. Bu doğrultuda elektrikli bisiklet kullanmak için ehliyet sahibi olmak gerekir.

Elektrikli Bisiklet Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, elektrikli motosiklet ehliyeti almak için 16 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Ehliyet Gerektirmeyen Elektrikli Bisikletler Nelerdir?

Maksimum 0,25 kw azami güce sahip, hızının saatte 25 km yükseldikten sonra gücü kesilen elektrikli bisikletler için ehliyet ve tecil gerekmez. Pedal çevirmeye ara verince gücü biten araçlar tescile tabi olmadan kullanılır. 45 km hıza ulaşan bütün araçlar ehliyet ve plaka almalıdır.

Motorlu Bisiklet, Elektrikli Bisikleti Ehliyet Kullanmamanın Cezası Nedir?

  • Trafik kontrollerinde 0.25 kw ve daha yüksek olan elektrikli bisikletlerin tescil kaydı bulunmadığı taktirde ceza kesilir.
  • Karayolları Trafik Kanunu 25. maddesi uyarınca elektrikli bisiklet için 172 ₺ ceza tutanağı kesilir ve tescil işlemi yapılıncaya kadar da trafikten menedilir. Karayolları Trafik Kanunu 36. Maddesine göre kullanıcıya da 1.462 ₺ para cezası kesilir.
  • Karayollarında bisiklet, motorlu bisiklet, elektrikli bisiklet kullananların kask takmaması durumunda 78/1b maddesi uyarınca 80 ₺ cezai işlem uygulanır.
  • Kiralama işlemi ile karayoluna çıkıp kazaya sebebiyet verdikleri için aynı işlemler ve cezalar kiralama yapan firma sahiplerine de verilmektedir. Firma sahibi elektrikli bisikleti kiralama talebinde bulunan sürücünün ehliyetini kontrol etmelidir.
  • Özellikle elektrikli araçlar, yaz aylarında daha fazla rağbet görür ve karayollarında trafik kazalarında artış olur. Bu kazaların önüne geçmek için yeni düzenlemeler yapılmıştır. Düzenleme gereği, elektrikli bisikletleri kullanan sürücülere ve kiraya verdiği tespit edilen firma sahiplerine yukarıda yer alan konular hakkında gerekli bilgilendirme yapıldıktan sonra uygulamaya başlanmıştır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.07.2022

Debriyaj Kavrama Noktası Değiştirme

03.12.2020

Tamircinizin Sizi Aldattığına Dair 6 İşaret

05.05.2021

Dizel Araçlarda Yaşanan Sorunlar

11.01.2024

2024 Ehliyet Fiyatları