Ekskavatör Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınabilir

ABONE OL
Ekskavatör Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınabilir

Ehliyetler çeşitli sınıflara ayrılmıştır ve kullanılan araca göre sürücü o sınıfa ait ehliyet çeşidine sahip olması gerekir. Araçlar sadece yolcu taşıma işlevini yerine getirmez, bazı araçlar iş makinesi sınıfındadır ve kullanımı tecrübe gerektirir. G sınıfı ehliyet olarak da bilinen Ekskavatör ehliyetine sahip olunması durumunda aşağıdaki araçlar kullanılabilir.

Ekskavatör Ehliyeti İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

Ekskavatör ifadesi iş makinelerini kasteder. Doğal olarak bu ehliyete sahip olunduktan sonra birçok iş makinesi kullanılabilir. Bu ehliyete sahip olan kişilerin ortak özellikleri taşıma, yükleme, boşaltma gibi işlemleri yapabiliyor olmasıdır. Delme, toprak kazma, sondaj gibi işlemleri yapan araçlarda ekskavatör ehliyeti alınarak kullanılabilir.

İş makinelerinden kasıt 30–800 beygir gücü aralığında olan araçlardır. Bu tür araçların ağırlıkları en az 5 ton’dan başlar 100 tona kadar çıkar.

Ekskavatör Ehliyetini Kimler Alabilir?

Ekskavatör sınıfı içerisinde yer alan ehliyetler yeni yasaya göre düzenlenmiştir. Buna göre bu ehliyetler G sınıfı olarak tanımlanır ve ehliyetler ekskavatör operatörüne verilir. Bu operatörler sektöre ve bu makinelere hakim kişilerdir.

Endüstri Meslek Liselerinin İş Makineleri bölümünden mezun olan kişiler bu ünvana sahiptir. Eğitimler ise Makine Mühendisleri Odaları ve Karayolları Bölge Müdürlüklerinde verilmektedir. Bunların dışında da özel sürücü kursları bu eğitimi verme yetkisine sahiptir. Elbette ki bu eğitimleri almış olmak ehliyeti almaya yeterli değildir. Sınavdan başarı kazanılması da zorunluluktur.

Ekskavatör Ehliyeti kaç yaşında alınır?

Ekskavatör ehliyeti alabilmek için öncelikli olarak iş makinesi eğitiminin alınması zorunludur. Eğitime katılabilmek içinde 18 yaşının doldurulması gerekir. En az lise mezunu olmak zorunludur.

Alınacak olan eğitimin süresi 18 gündür. Bu 18 günlük süre içerisinde adayın 72 saatlik eğitim alması gerekir. Eğitim sınavda başarı sağlanabilmesi için çok önemlidir ve mutlaka adayın eğitimde sabırlı olması gerekir. Sınavda başarı sağlayan sürücü adayının belgeleri hazırlanır.

İş makinesi operatörlerinin kazançları yaptıkları işin tehlikesine ve zorluk derecesine göre değişkenlik gösterir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com  adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.09.2021

Motor Ehliyeti Fiyatları 2021

26.05.2022

Animasyonlu Ehliyet Sınav Soruları 2022

09.09.2021

Uyuşturucu İle Araba Kullanmak Suç mudur

13.01.2021

Fren Diski Nedir, Ne İşe Yarar