Ehliyete El Konulmasına Nasıl İtiraz Edilir

ABONE OL
Ehliyete El Konulmasına Nasıl İtiraz Edilir

Bir sürücünün ehliyetine el konulması ciddi bir yaptırım demektir. Bunun içinde öncelikli olarak sürücünün ehliyetine el konulmasını gerektirecek kural ihlallerini yapmış olması gerekir. Sürücü belgesinin yokluğu ise kişide büyük bir eksiklik yaratır ve bu kişiler genellikle işin hukuki prosedürünün ne olduğu konusunda araştırma içerisine girer. Sebep ise itiraz sonucunda ehliyetlerini tekrar alıp alamayacaklarıdır.

Elbette bir sürücü el konulan ehliyetiyle ilgili itiraz hakkına sahiptir, ancak itirazda bulunmak demek ehliyetini geri alabileceği anlamına gelmez. Bunun için öncelikli olarak sürücünün konuyla ilgili haklarını bilmesi gerekiyor.

Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu

Sürücü belgesine el koyma işlemi sadece kolluk güçleri tarafından yapılabilir. Ehliyete el konulmasının sıkı şartları vardır. Yani sürücünün mutlaka yasak olan ihlallerden birini işlemiş olması gerekiyor.

İşin uygulama aşamasına baktığımızda bazı durumlarda koşullara uyulmadan sürücü belgesine el konulması söz konusu olabiliyor. Bu durum keyfi olarak değerlendirileceğinden aşağıda bahsedeceğimiz hukuki prosedürü devreye alabilirsiniz. Ancak bu konuda başvuruda bulunurken ya da hukuki süreci başlatırken mutlaka deneyimli bir avukatla başlanması gerekiyor.

Ehliyete El Konulmasına İtiraz Nasıl Yapılır?

Sürücü ehliyetine el konulmasına itiraz ediyorsa öncelikli olarak hangi itiraz sürecini başlatması gerektiğinin doğru tespit edilmesi gerekir. Çünkü yanlış bir yol izlendiğinde başvurunun reddedilme durumu söz konusu olacaktır.

Örneğin bir kişi alkollü ya da uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanmış, alkolmetreye üflememiş veya ceza puanını doldurmuş ve ehliyetine el konulmuşsa o zaman itirazını Sulh Ceza Hakimliğine yapması gerekiyor.

İtiraz sadece bir dilekçe ile yapılmaz. Dilekçeye ek olarak somut olayın hukuka aykırı bir şekilde gerçekleşmiş olması gerekir. Bu nedenle internette birçok sitede bulunan dilekçelerin ya da arzuhalcilerin yazmış oldukları dilekçelerin başarılı olması çok düşük bir ihtimaldir. İyi bir avukat doğru yöntemleri ve doğru dilekçeyi hazırlayarak itirazda bulunabilir.

Ehliyete el konması idari bir işlemdir. Eskiden bu işlemler için itiraz sadece İdare Mahkemesine iptal davası açılarak yapılıyordu ancak 2013 yılında yapılan düzenlemeyle itiraz başvurusu Sulh Ceza Hakimliğine devredilmiştir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.12.2020

Yeni Araç Sahipleri İçin İpuçları

30.11.2020

İş Makinesi Ehliyeti Nasıl Alınır

13.04.2023

Volvo Nisan Ayı Fiyat Listesi

09.06.2021

2022 Kia Sportage İncelemesi