Ehliyet ve Elektronik Sınav Hakkında Genel Bilgilendirme

ABONE OL
Ehliyet ve Elektronik Sınav Hakkında Genel Bilgilendirme

Motorlu taşıtları kullanmak için gerekli olan belge ehliyet ya da sürücü belgesi olarak adlandırılmaktadır. Ehliyet alabilmek için ilgili sürücü kursu tarafından başvuru sırasında sizden istenecek belgeler;

  • C. kimlik numarasının yazılı olduğu bir belge (nüfus cüzdanı, T.C. kimlik kartı, pasaport vs.) veya fotokopisi,
  • Diploma veya diploma yerine geçecek öğrenim durumunuzu gösteren bir belge,
  • Uzman veya pratisyen hekim tarafından verilecek sağlık raporu,
  • Sabıka kaydı,
  • Kursiyerler arasında 18 yaşını doldurmamış olanlar için veli/vasi muvafakatnamesi,
  • Son 6 ay içinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğraf.

Yabancı uyruklu vatandaşlardan ise; T.C. vatandaşlarından istenen belgelere ek olarak pasaportlarının noter tasdikli Türkçeye tercüme edilmiş hali, ülkemizde altı aydan fazla kalacağını gösteren ikamet izni veya öğrenci olduğuna dair öğrenim belgesi istenir.

Sürücü adayları kurs eğitimlerini tamamladıktan sonra önce teorik, teorik sınavı başarıyla tamamlayan adaylar da direksiyon sınavına girmeye hak kazanır. 2018 yılından önce gerçekleşen merkezi sınav sistemi yerini elektronik sınav(e-sınav) sistemine bırakmıştır. E-sınav MEB’in 81 ilde belirlediği genel merkezlerde bilgisayar üzerinden yapılmaktadır. Sürücü kursunuzu tamamladıktan sonra elektronik sınav kaydınız bağlı olduğunuz sürücü kursu tarafından Milli Eğitim Bakanlığı Bilişim Sistemleri (MEBBİS) internet sitesi üzerinden yapılır. E-sınav sonucunuzu sınavınızı tamamladıktan kısa bir süre sonra öğrenebilirsiniz. Sürücü adayları sınavda başarısız olduğu takdirde en erken 15 gün içinde e-sınava tekrar girebilmek için randevu alabilir 45 içinde sınava girmeyen aday ise 1 sınav hakkını kaybetmiş olur. Sürücü adaylarının teorik sınav için 4 hakkı bulunmaktadır. Teorik sınavı başarıyla tamamlayan adaylar ise yine sürücü kursları aracılığıyla direksiyon sınavı için randevu almalıdır. Direksiyon sınavını da başarıyla tamamlayan sürücü adayları sürücü belgesi almaya hak kazanırlar.

2019 yılında elektronik sınav ücreti 80 TL, direksiyon sınav ücreti ise 110 TL olarak belirlenmiştir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.06.2023

Yazlık Lastik Ne Zaman Takılır

16.01.2024

2024 Trafik Cezaları

03.12.2020

Yeni Araç Sahipleri İçin İpuçları

22.04.2020

2020 Trafik Cezaları – Yeni Trafik Cezaları 2020