Ehliyet Süresi Doldu Ne Yapmalıyım

ABONE OL
Ehliyet Süresi Doldu Ne Yapmalıyım

2016 tarihinde yeni tip ehliyetlerin kullanılmaya başlamasıyla öne çıkan ehliyet yenileme konusu, ehliyet süresi dolan kişiler tarafından merak edilen konulardan biridir. Yeni tip ehliyetlerin belirli bir süre sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Süresi dolan ehliyetlerin yenilenmesi için sürücülerin belirli işlemleri uygulaması gerekir. Kullanım süresi dolan ehliyet yenileme işlemleri hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.

Yeni ehliyetlere geçiş ile her bir ehliyet sınıfının belirli bir kullanım süresi bulunur. Kullanım süresi dolan ehliyetin yenilenmesi gerekir. Aksi takdirde trafik polisleri tarafından kullanım süresi dolan ehliyetlere el konulabilir. Peki, hangi ehliyet sınıfının geçerlilik süresi ne kadardır?

10 Yıl Geçerli Ehliyet Sınıfları

M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgesi sahibi olan sürücüler; ehliyetlerini aldıkları veya yeniledikleri tarihten itibaren 10 yıl kullanabilir. On yılın dolması ile ehliyet sahiplerinin, sürücü belgelerini yenilemeleri gerekir.

5 Yıl Geçerli Ehliyet Sınıfları

C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgelerinde ise ehliyetlerin kullanım süresi, 5 yıl olarak belirlenmiştir. Ehliyetin alınması veya yenilenmesinden 5 yıl sonra C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyetlerin yenilenmesi gerekir.

Ehliyet Yenilememe İdari Para Cezası Ne Kadar?

Süresi dolan ve ehliyet yenileme işlemi yapmayan sürücülerin tespit edilmesi halinde sürücüye geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanması sebebiyle Karayolları Trafik Kanunu madde 39/3 kapsamında idari para cezası uygulanır.

Karayolları Trafik Kanunu madde 39/3’ün 2022 yılındaki trafik idari para ceza tutarı 739 TL’dir. 739 TL süresi dolan ehliyet cezasının trafik cezasının tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi durumunda %25 oranında indirim uygulanarak 554.25 TL’ye düşer.

Sürücülerin geçerlilik süresi dolan ehliyet ile trafiğe çıkmaları yasaktır. Durumun trafik polisleri tarafından tespit edilmesi halinde idari para cezasının yanı sıra sürücünün ehliyetine el konulur ve ehliyet yenilenmeden araç sürücüsüne teslim edilmez. Dolayısıyla sürücünün ehliyetini yenilemeden araç kullanmasına izin verilmez.

Süresi dolan ehliyet ile trafik polislerine yakalanan sürücü, trafikten menedilir. Araç sürücüsünün aracı teslim alabilmesi için o aracı sürmek için geçerli bir ehliyet sınıfına sahip olan ve ehliyeti geçerli olan sürücü çağırması istenir. Araç, bu sürücüye teslim edilir.

Ehliyet Süresi Doldu Ne Yapmalıyım?

Süresi biten ehliyet nasıl yenilenir sorusu, süresi dolan ehliyetini yenilemek isteyen sürücüler tarafından merak edilen sorulardan biridir.

Yeni tip ehliyetinin geçerlilik süresi dolan sürücülerin ilk olarak bulunduğu bölgenin nüfus müdürlüğünden randevu alması gerekir. Bu sayede süresi dolan ehliyetin yenilenmesi işlemleri başlatılmış olur.

Ehliyet yenileme işleminde talep edilen evrakları hazırlayarak randevu tarihinizde nüfus müdürlüğünde olmanız gerekir. Ehliyet yenileme evrakları, şunlardır:

  • Kimlik belgesi,
  • Süresi dolan sürücü belgesi,
  • Sağlık ocaklarından alınan sağlık raporu,
  • Değerli kağıt bedeli ve vakıf payının ödendiğini gösteren belge,
  • 1 adet biyometrik fotoğraf,
  • Kan grubunuzu belirten belge.
Eski Ehliyetin Son Yenileme Tarihi Nedir?

Geçen yıla kadar eski tip sürücü belgelerinin yenilenme tarihi 31 Aralık 2022 olarak belirlenmişti. Ancak pandemi sebebiyle bu tarih 2 yıl daha uzatıldı. Yani 31 Aralık 2024 tarihine kadar eski ehliyetinizi yenileyebilirsiniz.

Sürücü belgesi yenileme işlemleri hakkında detaylı bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.08.2022

LPG Dönüşüm Fiyatları 2022: LPG Montaj Fiyatları

28.09.2020

Yedek Lastik Nasıl Saklanmalıdır

02.08.2023

Fren Balatası Değişimi Nasıl Yapılır

02.04.2021

Bir Arabayı Hurdaya Çıkarmanın 4 Temel Nedeni