Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Öğrenilir? Ceza Puanı Sorgulama

ABONE OL
Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Öğrenilir - Ceza Puanı Sorgulama

Ehliyet ceza puanı trafik cezası alan birçok vatandaş tarafından merak edilen konular arasındadır. Otoyollarda ve ışık ihlalleri nedeniyle trafik cezaları kesilmektedir. Peki, trafik cezası sorgulama nasıl yapılır? Ehliyet ceza puanı nasıl öğrenilir? Ehliyet ceza puanı ne zaman silinir? İşte, ehliyet ceza puanı ve tüm detayları sizler için hazırladık. 

Trafik cezası sorgulama işlemi, milyonlarca sürücü adayı tarafından araştırılır. Köprü, otoyolları ve ışık ihlalleri nedeniyle ceza yemiş olabileceğini düşünen vatandaşlar internet üzerinden trafik cezası sorgulaması yapar.

Ehliyet Ceza Puanı Nedir?

Ehliyet ceza puanı sistemi, sürücülerin trafik kurallarına uyması amacıyla düzenlenmiştir. Ehliyet ceza puanı, Karayolları Trafik Kanunu ile belirlenmiştir. Ehliyet ceza puanı, 100 puana ulaştığında önce 2, ardından 4 ve son olarak süresiz olarak el konulur. Bu ceza puanı yıllık olarak silinir. Ceza puanları yıllık olarak hesaplanır. Ehliyet ceza puanı ilk ceza aldığınız tarihten başlayarak hesaplanır. Cezanız üzerinden 1 yıl geçtiğinde ise ceza puanında otomatik olarak sistemden silinme söz konusudur. 

Ehliyet Ceza Puanı Nasıl Öğrenilir?

Ehliyet ceza puanını sorgulamak ve ehliyet ceza puanını öğrenmek oldukça kolaydır. Ehliyet puanını sorgulamak için e-devlet sistemine girmeniz yeterlidir. Ehliyet ceza puanını sorgulamak için sırasıyla şu adımlar izlenebilir;

  • İlk önce web tarayıcısından e-devlet web sitesine giriş yapın.
  • Ardından giriş sayfasından kimliğinizi doğrulayarak giriş yapın.
  • Kimlik doğrulama işlemi sırasında T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresini girerek, “Giriş” butonuna basın.
  • Bu işlemin ardından e-devlet ana sayfasının üst kısmında yer alan arama butonuna Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama yazarak aratın.
  • Gelen ekranda ehliyetinize yazılan cezalar, yazılan cezaların tarihi, cezanın hangi lokasyonda yazıldığı ve toplam ceza puanınızı öğrenebilirsiniz.
  • Böylelikle aktif ceza puanınızı öğrenebilir, ehliyet ceza puanı sorgulama işlemini kolaylıkla yapabilirsiniz.

Ehliyet Ceza Puanı Hesaplama

Ehliyet ceza puanı hesaplama konusunda detaylı bilgi almak isteyebilirsiniz. Ehliyet ceza puanınızın 100 puan olması durumunda ehliyetiniz 2 ay süreyle alınmaktadır. 1 yıl içerisinde 2. kez 100 puanlık ceza alırsanız ehliyetiniz 4 ay süre ile geri alınır. Aynı yıl içerisinde 3. kez 100 ceza puanı almanız halinde ise ehliyetiniz iptal edilir.

Ehliyetinizin iptal edilmesi halinde yeniden ehliyet alabilmek için sürücü belgesine başvurmak ve süreci yeniden başlatmak gerekir. Ehliyet ceza puanınız ceza kesildikten sonra 1 yıl süre boyunca durur. Bir örnek vermek gerekirse; 1 Haziran tarihinde kesilen trafik cezası bir sonraki yıla denk gelen 1 Haziran tarihinde silinir. Bir sene boyunca ceza puanınız 100 puana ulaşırsa ehliyetin geri alınması prosedürü uygulanır.

Sürücü Belgesi Ceza Puanı Sorgulama

Ehliyet ceza puanınızı öğrenmek için ilk aşamada e-devlet web sitesine girin. Ardından, Kurumlar sayfasından Emniyet Genel Müdürlüğünün sayfasına girilerek “Sürücü Belgesi ve Şahıslara Yazılan Ceza Sorgulama” bağlantısına tıklanır. Açılan sayfada istenen bilgiler tıklanarak, “Sorgula” butonuna tıklanır. Eğer sizin adınıza kayıtlı ehliyetinize ceza yazıldıysa, ödemeniz gereken ceza miktarı gibi tüm bilgiler yer alacaktır.

Ehliyet Ceza Puanı Ne Zaman Silinir?

Sürücü belgesi ceza puanı yıllık olarak silinir. E-devlette sorgulamada yer alan puanlar yıllık olarak alınan puanlardır. Ceza puanları her yıl ocak ayında sıfırlanmaz. Bunun yerine sürücünün ceza aldığı tarih üzerinden bir yıl geçmesi gerekir. Bir örnek vermek gerekirse, 5 Mayıs 2022 tarihinde ceza puanı aldınız. Bu ceza puanının ehliyetinizden silinmesi 5 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleşecektir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında bilgi almak için https://www.surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

08.05.2020

Kastamonu Sürücü ve Ehliyet Kursları

20.10.2020

Sürücülerin Mutlaka Bilmesi Gereken Altın Kurallar

16.03.2022

Stajyer Ehliyet Nedir? Stajyer Ehliyet Şartları Nelerdir

05.01.2023

Sürücü Belgesi Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir