Egzoz Susturucu Ne Yapar

ABONE OL
Egzoz Susturucu Ne Yapar

Motorlar, mühendisliğin muhteşem bir kanıtıdır. Bir motorun çalıştırılmasıyla birlikte içinde adeta bir fabrika ve binlerce işçi çalışırken egzozdan sadece yumuşak ve hafif bir ses çıkar.

İşte motorun içinde gürültülü bir şekilde çalışan tüm sistemin seslerinin bastırılması susturucu sayesinde mümkün olur. Susturucu, yüksek sesleri filtrelemek için egzoz borusuna takılan basit silindirik bir bileşendir. Susturucu hareketli bir parça değildir ve çalışması için elektriğe ihtiyacı yoktur. 

Egzoz Susturucusu Nasıl Çalışır?

İçten yanmalı motorların temiz hava ve yakıt alabilmesi için yanmış dumanlardan kurtulması gerekir. Yani motorda sadece bu yanmış dumanlardan kurtulmak için oluşturulmuş bütün bir mekanizma bile var, böylece arabadan mümkün olan az ses çıkarılmış olacaktır.

Dumanlar, silindire bağlı egzoz manifoldları sayesinde motordan çıkar. Manifoldlar tek bir egzoz borusunda birleştirilir. Dumanlar bu borular sayesinde aracın arkasın doğru gider ve son çıkış öncesi susturucuya girer.

Susturucu, içinde bir dizi tüp ile yapılmıştır. Bu tüpler ses dalgalarını ileri geri yansıtacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yansıtma işlemi sayesinde motorun gürültüsü önemli ölçüde azaltılır.

Ses dalgalarının bu yansıması, motorun genel sesini önemli ölçüde azaltır. Duman daha sonra kalan ses efektlerini bastırmak için susturucunun içinde bulunan küçük deliklerden geçirilir ve egzoz yoluyla dumanı yayar.

Egzoz Susturucusuna Gerçekten İhtiyaç Var mı?

 Evet, kesinlikle buna ihtiyacınız var, aksi takdirde gerçekten çok gurultulu olan bir aracı kullanıyor olurduk. Hatta etraftaki onlarca aracı da hesaba kattığınızda inanılmaz bir gürültü kirliliği ortaya çıkardı. Otomobillerdeki sesler kanunla da sınırlandırılmıştır. Bunun için standartların üzerinde bir egzoz sistemi kullanmanız ya da ses sistemi kullanmanız başkalarına rahatsızlık vereceğinden dolayı yasaklanmıştır.

Egzoz Performansı Nasıl Etkiler?

Bir susturucunun, egzoz dumanlarının gecikmeli emisyonları nedeniyle bir aracın performansını engelleyebileceği doğru olabilir. Ancak bu performans engellemesi bir sorun olacak kadar büyük değildir.

Yani arabanızın çok iyi ya da çok kötü bir egzoza sahip olması aracınızın performansında çok fazla değişkenlik gösterecek etkiye sahip değildir.

Otomobillerle ilgili merak ettiğiniz tüm konulara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.10.2022

Antalya Finike Sürücü Kursları – Finike Ehliyet Kursları

22.06.2021

2022 Kia Sorento İnceleme

03.05.2023

Vatman Nedir? Vatman Nasıl Olunur

06.08.2021

Yeni Ehliyet Kaç Yıl Geçerli