EGR Valfi Nedir? EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
EGR Valfi Nedir - EGR Valfi Arızası Nasıl Anlaşılır

EGR valfi, benzinli ve dizel otomobillerde bulunan önemli bir parçadır. Egzoz gazı devirdaimi anlamına gelen bu parçanın kullanım amacı aracın çalıştıktan sonra motor içerisinde meydana gelen yanmanın düzenlenmesini sağlamaktır. Yani motorda yakıt yandıktan sonra ortaya çıkan azot oksit bu sistem sayesinde en aza indirilmiş olur. Azot oksit gazını transfer eden bu parçanın arıza yapması halinde aşağıda bahsedeceğimiz belirtiler kendisini göstermeye başlayacaktır.

EGR Valfi Arıza Belirtileri Nelerdir?

Motor Arıza Işığının Yanması

EGR valfinin arıza yapması sonrasında aracın gösterge panelindeki ışık uyarı sinyali verecektir. Sürücüler bu ışığı gördüklerinde sorunun EGR arızasından meydana geldiğini anlayabilirler.

Rölantide Dengesizlik Olması

Otomobiller boşta çalışırken belli bir düzen içerisinde hareket eder. Eğer EGR valfi arıza yaparsa bu durumda aracın rölantisinde dengesizlikler yaşanmaya başlar. Rölanti dengesizliği ise aracın stop etmesi şeklinde kendini gösterir.

Motordan Anormal Sesler Çıkması

EGR valfi bozulduğunda aracın motoru yorulacağından normalin dışında sesler çıkarmaya başlayacaktır. Eğer araçtan uğultu şeklinde ses geliyorsa bu EGR valfinde bir sorun olduğu anlamına gelir.

Araç Performansında Düşüş Yaşanması

Aracın EGR valfinde sorun yaşandığında araç performans kaybı yaşar.

Araçtan Koyu Dumanlar Çıkması

Egzozdan çıkan duman koyu renkte olur. Motorda bulunan azot oksit dışarı çıkamayacağı için araç siyah duman atmaya başlayacaktır.

EGR Valfi Ne İşe Yarar?

EGR valfinin araçtaki görevi, gazların devir daim edilmesini sağlamak. Yani bir otomobil çalıştıktan sonra silindirden çıkan gazların %6 ile %10’u EGR valfi tarafından emilir. Emilen bu gazlar temiz havayla karışarak tekrardan motor silindirine gönderir.

Egzoza gönderilecek gazın miktarı aracın beyni tarafından belirlenir. Yeni nesil otomobillerin birçoğunda elektronik kontrollü EGR valfleri bulunmaktadır. Bu sistem yeni olduğundan dolayı EGR valfi arızaları en alt seviyelere kadar düşmüştür.

EGR Valfi Temizliği Nasıl Olmalıdır?

EGR valfinin zaman zaman temizlenmesi gerekir. Eğer gerekli temizlik işlemi yapılmazsa arızalanma ihtimali de artacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz durumlarda yapılması gereken işlem yine temizlemedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

24.11.2020

Arabanızı Kendiniz Nasıl Yıkamalısınız

07.09.2021

Seyahat Sigortası Nedir? Seyahat Sigortası Ne İşe Yarar

30.06.2021

Ehliyet Alma Sürecinde Sık Yaşanan Sorunlar

31.05.2021

Sürücü Belgesi Almanın Fiyatı Ne Kadar? 2021