Dyno Testi Nasıl Yapılır

ABONE OL
Dyno Testi Nasıl Yapılır

Dyno testi, otomobilin bir cihaza bağlanması sonucunda motorun durumu ve performansı gibi sonuçların elde edilmesi sağlanır. Bu test, özellikle ikinci el araç olacak sürücülerin karar vermeden önce aracın durumunu tespit etmek amacıyla tercih ettikleri bir yöntemdir. Pek çok sürücü bu işlemi yaptırırken kafalarında da dyno testi ne kadar güvenilir? sorusu vardır. 

Dyno Testi Ne Kadar Doğru?

Dyno testi ile bir motorun ne kadar iyi olduğunun yüzdesini hesaplayabilmek tam olarak mümkün değildir. Çünkü bir motorun sağlıklı olup olmadığını gösteren farklı işaretlerde vardır. Ancak bu test cihazı ince detaylar göz önünde bulundurularak tasarlanmış olduğundan belli noktaya kadar güvenmek doğru olacaktır.

Dyno Testi Araca Zarar Verir mi?

Piyasada oto ekspertiz hizmeti veren pek çok firma vardır. Bu firmalar aracın motorunu kontrol ederken dyno test cihazına bağlar. Bu test cihazına bağlanan araç sabit durduğu yerde 200 km’nin üzerinde hızlara çıkarılır ve bu sayede aracın motor performansı ölçülerek raporlanır. Aslında alınan bu veriler aracın motor ömrüyle ilgili değildir. Yapılan test aracın güç üretip üretmediği ile ilgilidir. Testin zararı ise aşırı şekilde hız yapıldığı için motora çok fazla yük bindirilmesidir. Hatta dyno testi otomatik vites araçların şanzımanlarına çok ciddi zarar verdiği de iddia edilmiştir.

Dyno Testi Nasıl Yapılır?

Test yapılırken öncelikli olarak güç aktarma sisteminin kontrol edilmesi sağlanır. Araç önden çekiş ya da arkadan itişli mi yoksa 4x4’ mü? Bunlar tespit edildikten sonra araç silindirler üzerine çıkarılır ve silindir üzerinde normal hız yapılıyormuş gibi hareket ettirilir. Araç test esnasında 200-250 km’ye çıkacağından dolayı kontrolden çıkmaması için kemerlerle bağlanarak güvenliği alınır.

Bu test esnasında tüm viteslerin kontrolü yapılarak araçla ilgili tüm verilerin elde edilmesi sağlanmış olur. Elde edilen veriler bir rapor haline dönüştürülerek alıcı ve aracın sahibine verilir. Eğer araç satın alınma amaçlı olarak ekspertize getirilmişse alıcı aracın verilerini göz önünde bulundurarak kararını gözden geçirir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.12.2022

Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 Ne Kadar

24.01.2022

Motor Yağı Kirlenirse Ne Olur

29.01.2021

Arkadan Çekişli Araçları Kış Koşullarında Kullanmak İçin 4 İpucu

25.11.2022

Ehliyet ve Direksiyon Sınavına Kaç Defa Girilebilir