Doğalgaz, CNG ve LNG Nedir

ABONE OL
Doğalgaz, CNG ve LNG Nedir

LPG’li otomobillerden bahsedildiğinde aklımıza genellikle doğalgaz gelir, ancak LPG sistemi diğer gazlara göre daha farklıdır. Bu makalemizde doğalgaz, LPG ve CNG gazlarının ne anlama geldiği hususunda açıklamalarda bulunalım istedik. Bu sayede LPG ve CNG’li araçların ne şekilde bir yakıt kullanmış oldukları da anlaşılmış olacaktır.

Doğalgaz Nedir?

Doğalgaz 200 milyon yıl önce yaşamış olan bitki ve deniz canlılarının çürümüş atıklarından oluşmuş ve yeryüzünde alt katmanlarda bulunan ağırlıklı metan olmak üzere çeşitli hidrokarbonlardan meydana gelen yanıcı bir gaz karışımıdır. Doğalgazın büyük bir bölümü metangazından oluşur. Metangazının hidrokarbon yapısında olması yanma verimini artırır. Doğalgaz iki şekilde kullanılabilir. Bunlardan birincisi sıvılaştırılmış doğalgaz ikincisi ise sıkıştırılmış doğalgazdır.

Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG)

Sıvılaştırılmış doğalgaz yani LNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan bir yakıt türüdür. Sıvı fazında taşınır ve depolanır. Tüketime ise gaz fazına getirildiğinde geçer. Doğalgaz boru hattı ile taşınamaz olduğu yerlere kamyon, gemi ve tankerlerle taşınır. LNG gerekli şartları karşılayan heryerde rahatlıkla kullanılabilmektedir.

LNG Kullanıldığı Yerler

  • Sıcak su ve kızgın su elde edilmesi,
  • Buhar elde edilmesi,
  • Sıcak hava elde edilmesi,
  • Kızgın yağ elde edilmesi,
  • Pişirme ve kurutma fırınları,
  • Metal işleme,
  • Elektrik üretimi,

Sıkıştırılmış Doğalgaz (CNG)

Sıkıştırılmış doğalgaz yani CNG, kokusuz, renksiz ve zehirli olmayan bir yakıt türüdür. Yüksek basınçla gaz olarak taşınabilir.

Doğalgazın Özellikleri

Doğalgazın araçlarda kullanılmasını sağlayan en önemli özelliği oktan sayısının yüksek olmasıdır. Isıl değerinin benzin ve alkole göre daha yüksek olması da kullanımı avantajlı hale getirmiştir. Doğalgaz benzine oranla daha yüksek hava fazlalık katsayısı değerlerinde tutuşma olanağına sahiptir.

Günümüzde doğalgazla çalışan pek çok otomobil vardır. Benzin ve dizel yakıta göre fiyatının daha ucuz olması ise otomobillerde önemli bir tercih nedenidir. LPG otomobillerde kullanılırken CNG ise genellikle toplu taşıma araçlarında kullanılmaktadır.

LPG’nin bir araca uyum sağlayabilmesi için mutlaka sisteminde ona göre düzenlenmesi gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.08.2020

Sürücülerin Yolcu İndirip Bindirirken Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

07.06.2021

Yabancı Sürücü Belgesini Türk Sürücü Belgesine Çevirme Nasıl Olur

07.01.2022

Bayraklı Sürücü Kursları - Bayraklı Ehliyet Kursları

23.11.2020

Az Yakıtla Araba Sürmenin 5 Zararı