Debriyaj Değişimi Ne Zaman Yapılır

ABONE OL
Debriyaj Değişimi Ne Zaman Yapılır

Bir aracın motorundan elde edilen gücün lastiklere iletilmesi şanzıman sayesinde mümkündür. Şanzımanın doğru ve hatasız çalışması içinde debriyaja ihtiyaç vardır. Debriyajın görevi motor ile şanzıman arasındaki bağlantının bir süreliğine kesilmesini ve bu sayede vites değişiminin yapılmasını sağlamaktır. İçerisinde baskı, balata, tel ve çatal gibi bileşenlerin yer aldığı debriyaj zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak eskir ve aşınır. Böyle durumda ise debriyajın değişiminin yapılması gerekir.

Debriyaj Arızası Nasıl Anlaşılır?

Debriyajdaki bir arızayı fark edebilmek için debriyajın kabiliyetini kaybetmesi gerekir. Yani aracın vites geçişlerinde ya da hızlanmasında sorun yaşamaya başlamışsanız muhtemelen debriyajınız bitiyor demektir. Aşağıda bahsedeceğimiz sorunlar bitmiş debriyajın belirtileridir.

  • Debriyaj sertleşmesi
  • Debriyaj titremesi
  • Debriyaj boşalması
  • Debriyajdan ses gelmesi

Yukarıdaki sorunlardan herhangi birini yaşadığınızda mutlaka aracınızı tamirciye götürmelisiniz. Eğer sorun debriyajdansa ve siz müdahale ettirmezseniz bu durumda sorun motora ve şanzımana kadar gidecektir.

Debriyaj Balatasının Ömrü Ne Kadar?

Debriyaj sisteminin bir parçası olan balatalar, en hızlı aşınan bileşenlerdir. Debriyaj balatası motordan gelen gücü şanzımana iletmekle görevlidir. Bir aracın balatası her bakım esnasında periyodik olarak kontrol edilmelidir. Eğer sürüşte problem varsa bu durumda mutlaka göz gezdirilmelidir. Sağlıklı bir debriyajın kullanım süresi 60 bin ile 70 bin km arasındadır.

Debriyaj Telinin Ömrü Ne Kadar?

Debriyaj sisteminin parçalarından birisi de debriyaj telidir. Tel değişim gerektirmeyen bir bileşendir, ancak kopması durumunda değişim gerekir. Eğer aracın debriyajı birden boşalmışsa bu durumda tel kopmuş demektir. Yeni bir debriyaj teli alınarak takılması sorunun çözümünü sağlayacaktır. Debriyaj teli çok güçlü olan bir bileşendir, bu nedenle bazı araçlarda telin ömrü aracın ömrü ile eşittir.

Debriyaj Tamamen Değiştirilir mi?

Debriyaj genelde değişime ihtiyaç duymaz, ancak baskı, balata ve debriyaj telinin düzenli bakımı yapılarak ihtiyaç halinde değiştirilmesi gerekir. Debriyaj sisteminde meydana gelen bir arıza için servise gittiğinizde bir gününüzü ayırmanız yeterli olacaktır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.03.2023

TOGG Duyurdu! Ön Sipariş Süreci Yakında Başlıyor

15.12.2020

Hangi Sigortaları Yaptırmak Zorunludur

25.04.2022

Sürücü Kursunda Hangi Dersler Var

19.05.2020

Kütahya Sürücü ve Ehliyet Kursları