Çekme Belgeli Aracı Trafikte Kullanmanın Cezası Nedir

ABONE OL
Çekme Belgeli Aracı Trafikte Kullanmanın Cezası Nedir

Trafikte bulunan her aracın belirlenmiş olan kurallara uyması gerekir. Kurallara uymayan bir sürücü kendisine kesilecek olan cezaya razı olmuş demektir. Trafikte çekme belgeli bir aracı kullanmakta suç olduğundan dolayı cezai işlem gerektirir.

Çekme Belgeli Araç Ne Demektir?

Bir aracın herhangi bir nedenden dolayı artık trafiğe çıkamayacağına dair alınmış olan beyle verilen isimdir. Bu belgenin verildiği bir aracın trafikte olması söz konusu değildir. Çekme belgesi genelde araç artık hurdaya ayrılıp kullanılmaz olduğunda alınır. Bu belgenin amacı aracın artık güvenli olmadığını göstermektir.

Çekme belgeli bir araç artık kullanılmadığından dolayı vergilerden ve resmi sorumluluklarından da kurtulmuş olur. Özellikle artık çok uzun süre boyunca kullanılmayacaksa o zaman trafikten men belgesi de alınabilir. Bu belgeyle birlikte artık araç asla trafiğe çıkamaz.

Çekme belgeli bir araç trafikte kullanılıyorsa araca ve sürücüsüne aynı miktarda ceza kesilir.

Çekme Belgesi Olan Araca Vergi Verilir mi?

Çekme belgesi olan bir araç hiçbir şekilde vergiye tabi değildir. Zaten bu belge de genelde atıl durumda bekleyen ve satılamayacak bir araç olduğundan dolayı alınacağı için aracın sahibini de rahatlatmış olacaktır.

Aracın Üzerine Borç Varsa Çekme Belgesi Alınır mı?

 Çekme belgesi alınmak istenen bir aracın önceki borçlarının tamamının sıfırlanması gerekir. Yani aracın daha önce vergi borcu, trafik cezası gibi borçları varsa bu durumda çekme belgesi verilmesi söz konusu değildir.

Çekme Belgesi Nasıl Alınır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi aracın borçlarının kapatılmış olması halinde aracın plakası trafiğe teslim edilir. Araç bundan sonra plakasız olduğu için plakasız bir aracın satışının yapılıp yapılmayacağı da merak edilir.

Evet, plakasız olan bir araç satılabilir. Bu işlem ise noterde yapılır ve satış işlemi sonrasında trafik şube müdürlüğüne gidilere işlemlerin yapılmasına geçilir. Aracın satışı sırasında ise aracın muayenesinin yapılması gerekir. Doğal olarak bu tip araçların muayeneden geçebilmesi için çok para harcanması gerekeceği için genelde araç sahipleri bu işe yanaşmaz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.09.2022

Ehliyete El Koyma İşleminin Hukuki Boyutu

18.01.2021

Teorik Sınav Hakkında Bilgiler

03.12.2020

Arazide Kullanılabilecek En İyi Arabalar

01.02.2024

Akü Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir