Bijon Somunu Nasıl Gevşetilir

ABONE OL
Bijon Somunu Nasıl Gevşetilir

Bijon Somunu Nedir?

Bijon somunu tekerleğin araca bağlanması amacıyla kullanılan büyük vidalara verilen isimdir. Lastik ya da jant değiştirilmek istendiğinde yerinden çıkarılabilmesi için bu somunun mutlaka sökülmesi gerekir. Bijon somunları küçük olsa da otomobilde güvenlik için oldukça önemli parçalardır. Bunun için lastiğinizi sökerken ya da takarken somunları mutlaka doğru şekilde takmanız gerekir.

Bijon somununun anlamını bilmek kadar söküp takmayı bilmekte her araç sürücüsü için önemlidir. Çünkü ne zaman aracın lastiğinin patlayacağını bilemezsiniz. 

Bijon Somunlarını Gevşetmek

Bijon somunun gevşetmek için öncelikli olarak aracınızı düz bir zemine park edip el frenini çekmeniz gerekir. Eğer jant kapağınız varsa kelepçelerini kopararak sökün ve somunların yerini net olarak bulun. Bazı somunlar jant kapakları söküldükten sonra çıkarılabilir. Bunun içinde bu tarz kapakları sökmeye çalışırsanız kırabilirsiniz.

Bijon somunlarını gördükten sonra iyice inceleyin. Aracınızın büyüklüğüne göre bijon somunları da büyüyecektir. Otomobillerde işler biraz daha kolay olsa da araç büyüdükçe somunları gevşetmekte zorlaşmaya başlayacaktır. Binek arabaların kamyonetlerin ve diğer araçların bijon somunları ortalama olarak 4 ile 8 adet arasındadır. 

Bazı araçlarda tekerleklerin çalınmasını önlemek amacıyla şifreli bijon somunu vardır. Bu şifreler her somun için geçerlidir ve bu tarz somunlar diğer somunlardan daha farklı görüntüye sahiptir. Bunları açmak için öncelikli olarak somunun ucundaki kilidi açabilecek anahtarın olması gerekir.

Bijon somunları bijon anahtarı ile sökülür. T çubuğu şeklinde olan ya da L şeklinde olan anahtar genelde bagajda yedek lastiğin içinde saklıdır. Krikoyla birlikte monteli olan bu anahtarı kullanarak gevşetme işlemine başlayabilirsiniz

Bazı somunlar sert sıkılmadan ya da aşırı paslanmadan dolayı sıkışmış olabilir. Böyle bir durumda yağ sökücüler işe yarayacaktır. Sıkıp bir süre beklemeniz somunun gevşemesini sağlar.

Bijon somununu gevşetme aracın lastikleri yere basıyorken yapılması gerekir aksi takdirde gevşetme işlemini yapabilmek çok zordur. Çünkü siz somunu çevirdiğinizde lastikte dönmeye başlayacaktır. Bijon anahtarını çevirirken saat yönünün tersine hareket etmeniz gerekiyor. Somun gevşeyene kadar çevirme işlemine devam edin. Gerekiyorsa ayağınızla da bijon anahtarına basabilirsiniz.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.03.2021

Varex Egzoz Nedir? Varex Egzozun Zararları Nelerdir

31.08.2020

Araçlarda Modifiye Cezası Nedir

30.09.2021

Ehliyete El Konulmasına Nasıl İtiraz Edilir

30.03.2023

Ehliyet Kursu Ne Kadar Sürer? 2021