B1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, B1 Sınıfı Ehliyet Nedir

ABONE OL
B1 Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, B1 Sınıfı Ehliyet Nedir

B1 ehliyet, yeni ehliyet sınıflarından biridir. B ehliyet kendi içerisinde B1, B ve BE sınıfı olarak düzenlenmiştir. B sınıfı ehliyetin özel bir çeşidi olan B1 sürücü belgesi, belirli bir kiloya kadar olan otomobil ve kamyonetlerin kullanılması için verilen ehliyet türüdür. B1 ehliyet nedir, B1 ehliyet hangi araçları kullanır, BI ehliyet nasıl alınır? sorusu sürücü adaylarının kafasını karıştırabilir. İşte, B1 ehliyet ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

B1 Ehliyet Nedir?

B1 sınıfı ehliyet, çoğu zaman B sınıfı ehliyet ile karıştırılmaktadır. B sınıfı sürücü belgesi kendi içerisinde sınıflara ayrılmıştır. Bu sınıflar; B, B1 ve BE ehliyet olarak ayrıştırılmıştır. Bu sınıflandırmanın temel nedeni, ehliyetlere yaş sınırı getirilmesidir.

B1 sınıfı sürücü belgesi, B sınıfının alt çeşididir. B1 sınıfı ehliyet, ağırlığı 400 kiloya kadar olan ve motor gücü 15 Kw’ı geçmeyen 4 tekerlekli motorların kullanılmasına izin verir.

B1 sınıfı ehliyeti, B sınıfından ayıran temel fark, B1 ehliyeti alabilmek için 16 yaşını doldurmak yeterlidir. B sınıfı ehliyet alabilmek için ise yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. B1 sınıfı sürücü belgesinin geçerlilik süresi 10 yıldır.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B1 ehliyet, B sınıfının alt türü özel bir ehliyettir. B1 sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır sorusu sürücü adayları tarafından sıklıkla merak edilir. B1 sürücü belgesine sahip olan sürücü adayları kısıtlı araçları kullanabilir.

B1 sınıfı araçlar şu şekildedir;

  • 4 tekerleğe sahip
  • Motor gücü 15 Kw’I aşmayan
  • Ağırlığı 400 kilogram olan

Motorlar olarak tanımlanmaktadır.

B1 Ehliyet Nasıl Alınır?

B1 ehliyet alabilmek için ilk aşamada sürücü kursuna başvuru yapmak gerekir. Sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra sürücü adayının teorik eğitimi başlar. Teorik eğitimini başarıyla tamamlayan sürücü adayları, MEB tarafından belirli aralıklarla yapılan ehliyet e-sınava girer. Sınavda başarılı olan sürücü adayları, direksiyon sınavına katılmayı hak kazanır.

Direksiyon sınavına girebilmek için ilk olarak direksiyon eğitimini tamamlamak gerekir. Direksiyon eğitimini tamamlayan adaylar, belirlenen gün ve saatte direksiyon sınavına girer. Direksiyon sınavında başarılı olan adaylar, B1 sınıfı ehliyet almayı hak kazanır.

B1 Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?

B1 ehliyet türü, bazı özellikleri ile B ehliyetten ayrılır. B1 ehliyet alma yaşı bu faktörlerden biridir. B1 sınıfı ehliyet alma yaşı 16 olarak belirlenmiştir. B sınıfı ehliyet almak için ise adayın 18 yaşını doldurmuş olması gerekir.

B1 Sınıfı Ehliyet Şartları

B1 sınıfı ehliyet alabilmek için bazı şartları yerine getirebilmek gerekir. B1 sınıfı ehliyet şartları şu şekilde tanımlanabilir;

  • En az ilkokul mezunu olmak
  • 16 yaşını doldurmuş olmak

B1 Sınıfı Ehliyet İçin Gerekli Evraklar

B1 sınıfı ehliyet alabilmek için bazı evrakları hazırlamak gerekir. B1 sınıfı ehliyet başvurusu için gerekli evraklar şu şekildedir;

  • Adli sicil belgesi
  • Nüfus cüzdan fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • 2 adet biyometrik fotoğraf

B1 Sınıfı Ehliyet Fiyatları

B1 ehliyet fiyatları sürücü adayları tarafından merak edilen konulardan biridir. B1 sınıfı ehliyet harcı 1.863,70 TL’dir. B1 sınıfı ehliyet fiyatları kapsamında değerli kağıt bedeli 280 TL ve vakıf payı 60 TL de bulunmaktadır. B1 sürücü belgesi fiyatı ise toplamda 2.203.70 TL bulunmaktadır. B1 sınıfı ehliyet için sürücü kursuna ödenmesi gereken miktar ise sürücü kursuna göre değişiklik gösterebilmektedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiklerinize https://www.surucukurslari.com/ adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

28.05.2021

Trafik Kazası Geçirdim Ne Kadar Tazminat Alırım

09.02.2021

Kaskoda Yaş Sınırı Nedir

22.04.2021

Üç Silindirli Motorlar Neden Daha Gürültülü Çalışır

07.05.2021

Araç 1000 KM Bakımı Nedir, Hangi Araçlara Yapılır