B Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir, B Sınıfı Ehliyet Nedir

ABONE OL
B Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir - B Sınıfı Ehliyet Nedir

B ehliyet, en sık kullanılan ehliyet türüdür. B sürücü belgesi, otomobil, kamyonet, motosiklet, traktör, ATV gibi araçları kullanabilir. B sınıfı ehliyet alabilmek için gerekli şartlar sürücü adayları tarafından araştırılmaktadır. Peki, B ehliyet hangi araçları kullanır, B ehliyet nasıl alınır? İşte, B ehliyet hakkında merak edilenler. 

B Ehliyet Nedir?

B ehliyet ülkemizde en fazla tercih edilen ehliyet çeşididir. B ehliyet, otomobil ve kamyonet kullanmak için gerekli ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet, genellikle belirli bir uzunluk ve ağırlığa kadar olan otomobil ve kamyonetleri kullanabilmek için verilen bir ehliyet türüdür. 

B Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır sorusu sürücü adaylarının araştırdığı konular arasındadır. B ehliyete sahip olan sürücüler otomobil ve kamyonet kullanabilir. B sınıfı sürücü belgesi bulunan sürücüler M, B1 ve F sınıfı araçları kullanabilir. B sınıfı ehliyet traktör, 4 tekerlekli motosiklet ve azami yük ağırlığı 4250 grama kadar olan bileşik araçları kullanabilir.

B ehliyetin kullanabildiği araçlar;

  • Otomatik vitesli otomobil,
  • Düz vitesli otomobil,
  • Kamyonet,
  • Traktör,
  • Motor bisiklet

Motor bisiklet kullanabilmek için aslında M sınıfı ehliyete gerek duyulmaktadır. Traktör ise F sınıfı kategorisine aittir. Ancak B sınıfı ehliyet ile motor bisiklet, traktör ve kamyonet kullanmak mümkündür. B sınıfı ehliyeti bulunan sürücüler, ek bir işleme gerek kalmadan bu araçları kullanabilir. 

B ehliyet yeni sistemle birlikte B, BE ve B1 ehliyet olarak ayrılmıştır. B ehliyet türü, B1 ve BE ehliyet türünü kapsamaktadır. BE ehliyet, otomobil ve römorklu kamyonet kullanımı için verilirken B1 ehliyet ise 4 tekerlekli motosiklet kullanımı için uygundur.

B Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

B ehliyet kaç yaşında alınır sorusu sürücü adayları tarafından merak edilir. B sınıfı ehliyet almak için asgari yaş sınırı 18 olarak belirlenmiştir. B sınıfı sürücü belgesi alabilmek için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekmektedir. 18 yaşın altında bulunan adaylar hiçbir şekilde B ehliyet için başvuru yapamamaktadır.

B Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

B ehliyet alabilmek için belli şartların yerine getirilmesi gerekir. B ehliyeti alabilmek için bazı belgelerin hazırlanmış olması gerekir. B sürücü belgesi almak isteyen sürücülerden istenen şartlar şu şekildedir;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.
  • En az ilkokul mezunu olmak gerekir. Öğrenim durumunu belgeleyen diploma veya öğrenim belgesi
  • Sürücü olmaya engel bir durumun olmadığına dair sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • 2 tane biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi gerekmektedir.

B Ehliyet Nasıl Alınır?

B ehliyet nasıl alınır sorusu merak edilebilir. B sınıfı sürücü belgesinin alınabilmesi için ilk aşamada sürücü kursuna başvuru yapmak gerekir. Sürücü kursuna başvuru yaptıktan sonra teorik eğitimlere başlanır. Teorik eğitimlerin ardından sürücü adayları MEB tarafından yapılan e-sınava girerler. E-sınavda 70 ve üzeri puan alan sürücü adayları ikinci aşama olan direksiyon eğitimini almayı hak kazanır.

Direksiyon sınavına girmeden önce direksiyon eğitiminin tamamlanmış olması gerekir. Direksiyon eğitimini tamamlayan sürücü adayları direksiyon sınavına girer. Direksiyon sınavında başarılı olan adaylar sürücü belgesi alma hakkı kazanır.

B Ehliyet Harç Ücretleri – B Ehliyet Ücretleri

B sınıfı ehliyet fiyatları 2022 sürücü adaylarının en çok araştırdığı konular arasındadır. B ehliyet alabilmek için ödenmesi gereken ehliyet harç ve sınav ücretleri bulunur. B sınıfı ehliyet harç fiyatı 1.160,9 TL’dir. B ehliyet harç ücreti kapsamında değerli kağıt bedeli olarak 280 TL, vakıf payı 60 TL’dir. B sınıfı ehliyet fiyatları kapsamında ödenmesi gereken toplam tutar ise 1.456 TL’dir. B sınıfı ehliyet ücretleri kapsamına sürücü kursu ücretini de eklemek gerekir. Sürücü kursu fiyatları kurstan kursa değişebilmektedir.

Ehliyet ve sürücü kursuna dair merak ettiğiniz tüm detaylara https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

13.01.2021

Türkiye’de Ziyaret Edilebilecek Araba Müzeleri

16.08.2022

Türkiye’de Satılan Elektrikli Otomobil Modelleri

28.10.2020

Arabanın Motoru Yıkanır mı, Yıkamak Zararlı mı

07.11.2022

Zorunlu Kış Lastiği (Kar Lastiği) Uygulaması Ne Zaman Başlıyor