Araçların Işıklandırılması ve Işıkların Kullanılması

ABONE OL
Araçların Işıklandırılması ve Işıkların Kullanılması

Otomobiller yolu, çevreyi ve diğer araçlar tarafından görülebilmek için ışıklandırılırlar. Ön kısımlardaki ışıklar beyaz ve sarı, arka taraftaki ışıklar kırmızı ve portakal rengi olmalıdır. Arkada sadece aracın geri geri geldiğini gösteren beyaz ışık olması gerekir.

Uzağı Gösteren Işıklar

Uzun aydınlatmalar en fazla 100 metre mesafeyi aydınlatacak şekilde olmalıdır. Gece herhangi bir yerleşim yerinden geçen aracın mutlaka yeterince aydınlatılmış olması gerekir.

Yakını Gösteren Işıklar

Yakın farların 25 metreyi aydınlatacak şekilde ayarlanmış ve sürücünün mesafesini net olarak görmesini sağlaması gerekir. 

Aydınlatmanın yeterli olduğu yerleşim birimlerinde gündüz, sisli, yağışlı ve görüşün yeterli olmadığı havalarda aydınlatmanın kullanılması zorunludur. Yakın ya da uzağı gösteren farların öndeki aracı uyarıcı nitelikte yakılıp söndürülmesi gerekir.

Gece araç kullanan bir sürücü öndeki aracı geçeceği esnada, kavşakta ya da dönemeçte haber vermek maksadıyla selektör yapabilmelidir.

Arka Park Lambaları

Arka park lambaları sürüş sırasında yakını ve uzağı gösteren ışıklarla aynı anda kullanılması gerekir.

Sis Işıkları

Adından da anlaşılacağı gibi sisli, puslu ve görüşün yetersiz olduğu şartlarda uzak farlarla birlikte kullanılması gerekir. Görüşün yeterli olduğu durumlarda sis lambalarının kullanılması yasaktır.

Arka Plaka Lambası

Arka plaka lambasının görevi plakanın tam olarak okunabilmesini sağlamaktır. Arkadan gelen araç 20 metre mesafeden öndeki aracın plakasını görebilmesi gerekir.

İç Lamba

Ticari olarak ücretli yolcu taşıyan araçlarda iç lamba bulundurulmak zorundadır. Lambanın renginin ise beyaz olması gerekir.

Reflektör

Reflektör her araçta iki adet olmak zorundadır. Normal hava şartlarında reflektör konulduğu yerden 150 metre geriden görülmesi gerekir. Reflektörün kenarları 45 cm ve kırmızı renkli olması gerekir. Reflektör yere konulduğunda diğer araçların rüzgarından etkilenmeyecek şekilde ayaklara sahip olmalıdır. Motosiklet ve motorlu bisikletlerin dışındaki tüm motorlu araçlarda bulunması gerekir.

Traktörlerde İşaret Reflektörü

Römork ve yarı römorkların arkasında arkadan gelen sürücülerin rahatça görebilmesi için asılı bir reflektörün olması gerekir. 35 cm eşkenar üçgen şeklinde olan reflektörün kırmızı renkte olması gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.02.2021

Park Sensörü Nedir, Park Sensörü Montajı Nasıl Yapılır

17.12.2020

Zeyilname Nedir? Hangi Durumlarda Düzenlenir

25.03.2021

Port Bagaj Ruhsata İşletilmeli mi

11.01.2021

Otomatik Araç Yıkama Cihazları Zararlı mı