Aracın Vergi Borcu, Trafik Cezası, İpoteği ya da Haczi Var mı

ABONE OL
Aracın Vergi Borcu, Trafik Cezası, İpoteği ya da Haczi Var mı

Otomobil alım satım işlemlerinde ya da aracın muayenesi yapılırken dikkat edilen bazı önemli hususlar vardır. Örneğin aracın vergi borcu, trafik cezası, üzerinde haciz ve ipotek olup olmadığı gibi bilgiler araç alım satım işlemlerinde önemlidir. Bunun için yeni bir araç almak istediğinizde ya da aracınızı satmak istediğinizde bu borçların olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir.

Aracın Vergi Borcu, Cezası, İpoteği ya da Haciz Durumu Var mı?

MTV, yani Motorlu Taşıtlar Vergisi her araç sahibinin ödemesi gereken bir vergi türüdür. Yalnızca engelli araçlarından alınmayan bu vergiyi ödemediğiniz takdirde aracı satmanız ya da muayeneden geçmesini sağlamanız söz konusu olmayacaktır. Eğer aracın vergi borcunu unutmuş fakat aracınızı satmışsanız bu durumda noter işlemi öncesinde MTV ödemesini yapmanız gerekir.

MTV Borcu Nasıl Öğrenilir?

Bir aracın MTV borcunun olup olmadığını öğrenebilmek basittir. Bunun için vergi dairesine giderek plakadan sorgulama işlemi yapılabilir. Bunun dışında yapılabilecek bir diğer işlemde mobil bankacılık sistemi üzerinden ya da internet üzerinden öğrenmektir. Mobil bankacılık sisteminden aracın plaka bilgileri girilerek hemen ödeme işlemi gerçekleştirilebilir.

Trafik Cezası Borcu Sorgulama?

Araç satışında ödenmesi gereken borçlardan birisi de trafik cezasıdır. Trafik cezası satıştan önce var ise bu durumda satıcının mutlaka bu cezayı ödemesi gerekir. Trafik cezası borcunu sorgulamak için e-devlet sistemi kullanılabilir. E-devlet sistemine giriş yapıldığında araç plakasına yazılan ceza sorgulama dediğinizde sizi doğrudan sayfaya götürecek ve trafik cezanızın olup olmadığını öğrenebileceksiniz.

Haciz ya da İpoteği Nasıl Öğrenilir?

Haciz ya da ipotek araç alım satım işlemlerinde daha fazla dikkat edilmesi gereken konudur. Bir aracın üzerinde haciz kararı varsa o aracın satılması da alınması da mümkün değildir. Aracın satılabilmesi için önce haczin kaldırılması gerekir. Eğer kişinin araç üzerine haciz ya da ipotek olduğundan haberi yoksa budurumda sorgulama yaparak öğrenmesi sağlanabilir.

İpotekli Araç Satın Alınabilir mi?

İpotekli aracın satışıyla ilgili izleyebileceğiniz 3 farklı yol vardır. Birincisi aracın sahibinin borcunu ödemesi ve ipoteği kaldırması, ikincisi ise alıcının satıcının borcunu kapatması ve bu sayede aracın bedelinden düşmesi, üçüncüsü ise ipoteğe konu olan borcun devralınmasıdır.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.12.2020

Dünyanın En Hızlı 9 Arabası

30.03.2020

Araç Kullanmaktan Men Cezası Gerektirecek Kural İhlâlleri

10.06.2022

SRC Sınav Tarihleri Ne Zaman

21.07.2022

Start Stop Aküsü Nedir? Normal Aküden Farkı Nelerdir