Araç Kilometre Düşürme Cezası Nedir ve Yaptırımları Nelerdir

ABONE OL
Araç Kilometre Düşürme Cezası Nedir ve Yaptırımları Nelerdir

Araçlarda kilometre düşürme eskiden yaygın olarak yapılan bir işlemdi. Bazı araç sahipleri araçlarının motorlarının sorunsuz olduğunu iddia etmek ve aracın satış fiyatını daha yukarı çekmek için kilometre düşürme yolunu seçerdi. Yapılan son düzenleme sonrasında ise böyle bir yönteme başvuran araç sahiplerine hapis cezası getirildi. Yani bir aracın kilometresinin düşürüldüğü tespit edilirse bu durumda dolandırıcılık suçu işlenmiş sayılarak 7 yıl hapis cezası ile işlem başlatılacak.

Araç Kilometre Düşürme Cezasında Satıcının Beyanı Ne Zaman Önemli?

Satın alınan aracın kilometresi daha önceden düşürülmüş ve araç tekrar satılırken bu durumun tespit edilmesi halinde satıcı bundan haberinin olmadığını beyan edebilir. Ancak bu durumun ilk satın alma ile ilgili belge ile ispat edilmesi gerekiyor.

Kilometresi Düşürülmüş Araç Alınmamaya Dikkat Edin!

İkinci el araçlarda kilometre düşürmek artık kolay olmasa da yine de dikkat edilmesi gereken önemli bir konu. Çünkü bu sadece alınacak cezayla bitmiyor. Aracın kilometresinin gerçekte yüksek olması demek aracın arıza yapma riskinin daha fazla olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla hak etmeyen bir araca hak edilmeyen bir rakamı ödemekte mantıklı bir durum değildir.

İkinci el araç almak başlı başına bir risk iken satın alırken mutlaka gösterilmesi ve aracın genel durumunun ne olduğunun tespit edilmesi çok önemlidir. Özellikle alınacak olan aracın modeli yüksekse mutlaka eksper raporu olmasına dikkat edilmelidir. 

Düşük Kilometreli Araç Almamak İçin Yapılacaklar

  • Aracı satın almadan önce tramer sorgulaması yapmak çok önemlidir. Çünkü otomobiller muayene esnasında son muayene zamanına göre km’leri tutulur. Dolayısıyla son muayene kilometresi ile güncel kilometresi birbiriyle kıyaslanabilir.
  • Aracın son servis bakım kayıtları önemlidir. Eğer aracın son servis bilgileri bulunuyorsa satıcıdan bunları göstermesi istenebilir.
  • Eksper desteği ikinci el araçta çok önemlidir. Aracı almaya karar vermeden detaylı bir kontrolün sağlanması faydalı olacaktır.

Kilometresi Düşürülmüş Araç Tekrar Eski Sahibine Verilir mi?

Kilometresi düşürülmüş olan araç istenmesi durumunda tekrardan eski sahibine iade edilerek istenirse dava açılabilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.04.2024

Araç Satın Alma Rehberi ve İpuçları

28.01.2021

Yaya Geçidine Park Etme Cezası Ne Kadar? 2021

09.05.2022

Antalya Aksu Sürücü Kursları – Aksu Ehliyet Kursları

16.12.2022

Çakar veya Siren Kullanma Cezası 2023