Arabanın Motoru Neden Aşırı Isınır

ABONE OL
Arabanın Motoru Neden Aşırı Isınır

Motorlar birçok nedenden dolayı aşırı ısınabilir. Genel olarak, soğutma sisteminde bir şeylerin yanlış olması ve ısının motor bölmesinden kaçamaması en önemli etkendir. Sorunun kaynağı bir soğutma sistemi sızıntısı, arızalı radyatör fanı, bozuk su pompası veya tıkalı soğutma suyu hortumu olabilir. Ancak sorunun kaynağı ne olursa olsun, aşırı ısınan bir motor hemen müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü kalıcı olmasa bile motorda ciddi hasarlara neden olabilir.

Motorun Aşırı Isınmasının Belirtileri Nedir?

Motorun aşırı ısınmasının nedenini tespit edebilirseniz, geri dönüşü olmayan hasarlardan da uzak tutabilirsiniz. Ama öncelikli olarak aşırı ısınmanın belirtilerinin ne olduğunu bilmeniz gerekir.

Aşağıdaki durumlar motorun aşırı ısındığını gösterir:

  • Kaputun altından buhar çıkması,
  • Gösterge panelinde hararet uyarısı işaretinin yanması, bu işaret kırmızı renkte yanar ve bir otomobil için kırmızı yanan her arıza ışığı tehlike demektir. Sıcaklık göstergesi sembolleri değişiklik gösterir, bu nedenle kullanım kılavuzunuza bakmanız gerekir.
  • Motordan beklenmedik garip bir kokular geliyorsa. Örneğin, sızan soğutma sıvısı tatlı kokabilirken, sızan yağ daha fazla yanık kokabilir.

Yukarıdaki hususlardan herhangi bir tanesini fark etmeniz durumunda belirti olarak düşünebilir ve gerçek olması halinde de aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz. 

Motorunuz Aşırı Isındığında Ne Yapmalısınız?

  • Motor üzerindeki baskıyı azaltmak için klimanız açıksa hemen kapatın. Ardından kadranı maksimum ısıya getirin. Bu, güvenli bir yere çekene kadar motorun aşırı ısınmasını önlemek için ısıyı motordan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.
  • Arabanızı kenara çekerek motorun en az 15 dakika soğumasını bekleyin. Motor soğurken normal bir aralığa dönmesi gerektiğinden sıcaklık göstergesine dikkat edin. Beklerken göstergeyi takip edin.
  • Motorun su seviyesi düşükse su ekleyin, bu motorunuzu korumaya yardımcı olabilir ve size zaman kazandırır.
  • Eğer motorun ısısı duşmuş ve aracınız çalışıyorsa, motorunuzu dikkatlice yeniden çalıştırın ve en yakın oto tamirhanesinin yolunu tutun. Eğer yolda tekrar ısı yükselirse kenara çekin ve sistemin soğumasını bekleyin.

Sonuç olarak aşırı ısınan bir motor, biraz su ekledikten sonra düzelmiş gibi görünse bile sorunu kendi kendine çözülmez. Bunun için ustaya ya da yetkili servise götürmeniz iyi olacaktır.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.06.2022

Kötü Amortisör Belirtisi Nasıldır

25.02.2021

Nakliyat (EMTEA) Sigortası Nedir

25.03.2021

Araç Muayene Süresi Nerede Yazar

12.01.2021

Araç Kiralarken Açık Senet İmzalatmak Ya da İmzalamak Yasal mı