Arabaların Neden Izgaraları Var

ABONE OL
Arabaların Neden Izgaraları Var

Izgara, arabanın dış tasarımında önemli kozmetik bir özelliktir. Bunun için her otomobil üreticisi, marka bilinirliğini artırmak adına ızgara tasarımına önem verir.

Ön kaputun altı, büyük bir motoru çalıştırmak için hızla hareket eden bileşenlerle doludur. Bu hareketli bileşenler sürtünme nedeniyle motorda ısı üretir, ortaya çıkan bu ısı ise ızgaralar sayesinde yok edilir.

Araç üreticileri, otomobilin dış tasarımına farklı bir hava katmak için ön kısmı kaplayan ızgaralar yapmışlardır. Aşağıda ızgaraların otomobillere faydaları belirtilmiştir.

Hava Akışına Yardımcı Olur

Izgara, aracın ön kısmını kaplar ve havanın boşluklarından geçmesine izin verir.  Izgaradan geçen hava, kaputun altındaki aktarma bileşenlerinin soğumasını sağlar. Bu da radyatörün en iyi şekilde çalışması anlamına gelir.

Radyatör Nedir?

Otomobilin içerisinde vazgeçilmez bazı parçalar vardır. Bu parçalardan biri de kalorifer sistemidir. Isıtma ve soğutmaya yarayan radyatör oldukça işlevsel olan bir parçadır. Radyatör motordan almış olduğu ısıyı havaya aktarır ve aracın içerisinin ısınma sağlanır. Radyatör soğutma sistemi içinde yine azami miktarda su tutar. Su kanallarında tutulan su, atmosferle temas ettirilerek aracın soğumasını sağlar.

Otomobillerin dışında olduğu gibi içindeki tüm parçaların direkt olarak motorla bağlantısı vardır. Bunun için radyatörlerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Radyatörde biriken kirler sistemi olumsuz etkileyeceğinden dolayı sistemin doğru çalışmamasını sağlayacaktır.

 Aerodinamik ve Performans

Araba ızgarasının tasarımı otomobilin performansını tamamlayan aerodinamiğine entegredir. Yani aracın önünde ızgaranın olmaması hava direnci oluşması ve aracın hızının engellenmesi demektir. İyi bir ızgara havanın yumuşak bir şekilde kayması ve direncin etkisinin azaltılmasını sağlar.

Tüm otomobil markaları, marka kimliğinin bir parçası olarak ızgaraya önem verir. Bunun için uzaktan gelen bir araç önünde logo olmasa bile ızgarasından hangi markaya ait olduğu anlaşılabilir. Bazı otomobil üreticileri, yıllar boyunca kasıtlı olarak ızgaralarının düzenini değiştirmemiştir.

Otomobilinizi Izgarasız Sürebilir Misiniz?

Estetik ve aerodinamik özellikler ihmal edilebilir, ama hava geçişi olmadan, soğutma sistemi doğru çalışmaz. Eğer hava geçişini düzenleyecek bir ızgara yoksa bu durumda aracı tehlikeye atarsınız. Yani acil durumlarda, hava geçişini engellememek suretiyle ızgarası olmadan araç kullanabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

Klima mı, Camları Açmak mı Daha Çok Yakar

28.12.2020

Virajı Dönerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

27.04.2022

Ağrı Taşlıçay Sürücü Kursları - Taşlıçay Ehliyet Kursları

24.11.2020

Arabanızı Kendiniz Nasıl Yıkamalısınız