Aküyü Değiştirdikten Sonra Araç Bilgisayarını Sıfırlamak Gerekir mi

ABONE OL
Aküyü Değiştirdikten Sonra Araç Bilgisayarını Sıfırlamak Gerekir mi

Bazı kişiler, aküyü değiştirdikten sonra araç bilgisayarını sıfırlama işleminin, uyarı ışığını söndürmekle ilgili olduğu düşünüyor olsa da durum tam olarak böyle değildir.

Kontrol motoru ışığı yanıyorsa, araçta düzeltilmesi gereken bir elektrik sorunu var demektir, ancak herhangi bir araba parçasını değiştirmeden önce, değiştirmelerin kesinlikle gerekli olduğundan emin olmak için ECM sıfırlaması yapmanız gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu aracı servise götürmektir, ancak akünün bağlantısını kesmeniz de yeterli olacaktır.

Hata kodlarını temizlemek ve kontrol motoru ışığını sıfırlamak için aküyü değiştirdikten sonra araç bilgisayarını sıfırlamak yalnızca teşhis sorun kodlarını değil, aynı zamanda güvenlik, sürülebilirlik ve ihtiyacınız olan radyo kodlarını da silmenize neden olacaktır. Bu nedenle, akünün bağlantısını kesmeden önce, karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili hazırlıklı olmalısınız.

Aküyü değiştirdikten sonra araç bilgisayarını sıfırlamanın başka nedeni de ECM'nin yeni parçaları bilmesi ve verileri saklayabilmesidir.

Her araçtaki ECU sıfırlanabilir ve üreticinin kılavuzuna göre en az bir kez sıfırlanmalıdır. Böylece aracınıza ekstra yeni bir şeyler eklendiğinde yeniden öğrenme sürecine sahip olacaktır.

Akü değiştirdikten sonra araç bilgisayarını sıfırlama işlemi nasıl yapılır?

Yöntemlerden biri, akü kablosunu 2 ila 3 dakika boyunca çekmek ve ardından yeniden bağlayıp aracı çalıştırmak. Bu işlem sonrasında aracı en az 10 km boyunca sürmek gerekir. Bu sayede ECM’nin arıza hatası verip vermediği test edilmiş olur.

Önemli İpuçları

Bir araba aküsünün herhangi bir amaçla bağlantısının bilinçsiz bir şekilde kesilmesi beklenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle, bir araba aküsünün bağlantısını kesmeden önce dikkate alınması gereken birkaç önemli nokta vardır.

Motor çalışıyorsa veya kontak anahtarı açıksa, akü kablosunu asla yerinden çıkarmayın.

Akü bağlantısı kesildiğinde, elektrik sisteminde yüksek voltaj yaşanabilir, bu elektronik modüllerin zarar görmesine neden olabilecek bir durumdur.

Akü bir aracın elektrik sisteminin önemli parçasıdır. Akü olmadan aracın çalışması söz konusu olmayacağı gibi elektrikle çalışan h,çbir parça da görevini yerine getiremeyecektir. Bunun için araçtaki aküyü söküp takarken mutlaka dikkatli olmanız gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

03.05.2021

Adaptif Far Nedir ve Nasıl Çalışır

12.05.2020

Sürücü Kursu Ne Zaman Açılacak

02.04.2024

Chery'nin Yeni SUV Modeli Tiggo 4 Pro Türkiye’ye Geliyor

14.04.2021

Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır - 2021