100 Ceza Puanı

ABONE OL
100 Ceza Puanı

Trafik cezaları, trafik kazalarının önüne geçmek ve trafik akışını düzenlemek amacıyla trafik kurallarını ihlal eden sürücülere uygulanan yaptırımlardır. Son yıllarda artan trafik kazalarının önüne geçmek amacıyla çiğnenen her trafik kuralı için sürücülere para cezasının yanı sıra ehliyet ceza puanı da verilmeye başladı. 1 sene içerisinde 100 ceza puanı dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süreyle el konularak sürücü eğitime tabi tutulur.

Trafikten men, sürücü belgesinin iptali, hapis ve para cezası dışında bir trafik cezası olan ceza puanı uygulamasının amacı, artan trafik kazalarının önüne geçmektir. Bu uygulama ile sürücülerin, trafik kuralı ihlâli yapması halinde aldığı cezanın yanı sıra ceza puanları da yükselir.

100 Ceza Puanı Nedir?

100 ceza puanı, sürücü belgesi sahibinin 1 sene içerisinde trafik kurallarını ihlal etmesi sonucu biriktirdiği ceza puanlarının toplamıdır. Sürücüler, trafik kurallarını ihlal ettiklerinde ceza puanlarına sahip olurlar.

1 sene içerisinde çeşitli trafik kurallarını ihlal ederek 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ehliyetlerine 2 ay süre ile el konulur. 2 aylık süre boyunca sürücüler, herhangi bir sürücü kursundan 40 saatlik eğitim alarak uygunluk belgesi alır. 1 yıl içerisinde ikinci defa 100 ceza puanını dolduran sürücülerin ise ehliyetlerine 4 ay süreyle el konur. Ehliyetine el konan sürücüler, sürücü kurslarından tekrar eğitim almak zorundadır. Aynı zamanda psikoteknik değerlendirmeye tabi tutularak ehliyetini geri almasında sakınca görünmeyen sürücüler ehliyetlerini alabilir.

Ehliyet Ceza Puanı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Ehliyet puanı sorgulama işlemi, e-Devlet üzerinden online olarak yapılabilir. e-Devlet üzerinden ehliyet puan sorgulama T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yapılmalıdır. e-Devlet şifresi olmayan kişiler, en yakındaki PTT şubesinden e-Devlet şifresi alabilirler. Sistem üzerinden arama bölümüne “Sürücü Belgesi Sorgulama” yazarak ceza puanınızı görüntüleyebilirsiniz.

Ehliyet Ceza Puanları Nedir?

Sürücülerin trafik kurallarına uymaları amacıyla getirilen puan sistemi trafik ceza puanı olarak da adlandırılır. Ehliyet 100 ceza puanı, araç sürücülerinin yaptıkları kural ihlaline göre değişiklik gösterir. Ehliyet ceza puanı sistemi ile sürücüler, para cezasının yanı sıra yaptıkları hatanın büyüklüğüne göre ceza puanı ile de cezalandırılır. 2023 yılı itibariyle yapılacak kural ihlalleri ve bu ihlallere karşılık ceza puanları şu şekildedir:

Trafik Kuralı İhlali

Ehliyet Ceza Puanı

Alkollü araç kullanmak

20 puan

Emniyet kemeri takmamak

15 puan

Muayenesiz araç kullanmak

10 puan

Hatalı sollama yapmak

15 puan

Kırmızı ışık kuralına uymamak

20 puan

Yakın mesafe takibi

20 puan

Motosiklet kullanırken kask takmamak

15 puan

Dönüşlerde sinyal vermemek

20 puan

Plakasız araç kullanmak

20 puan

Trafik levhalarına uymamak

20 puan

Hız sınırını %10 ile %30 oranında aşmak

10 puan

Hız sınırını %30 veya daha fazla oranda aşmak

15 puan

Sürücü belgesi olmadan araç kullanmak

5 puan

 

Trafik cezaları ve trafik ceza puanı hakkında detaylı bilgi edinmek için https://surucukurslari.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.08.2021

Stajyer Sürücülerin Dikkat Etmesi Gerekenler

22.09.2021

Sinyal Kolu Nasıl Kullanılır

01.09.2021

Turbo Arızası Belirtileri ve Turbo Tamir Ücreti

01.06.2021

Sürücü Kursu Sekreteri Ne İş Yapar