Yurt Dışından Araba Getirme Şartları Nelerdir

ABONE OL
Yurt Dışından Araba Getirme Şartları Nelerdir

Yurt dışından araba getirmek herkese verilmiş bir hak değildir. Araba getirebilmek için öncelikli olarak gerekli şartları karşılıyor olmanız gerekir.

Otomobil sahibi olmak herkesin istediği bir şeydir. Ancak bir otomobilden satmaktan ya da otomobil satın almaktan bahsederken çok geniş kapsamlı düşünmek gerekiyor. Çünkü skala çok geniş bir konudur.

Biz de bu yazımızda yurt dışından araç satın almak isteyenlerin merak ettiği konular hakkında bilgiler verelim istedik.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi maalesef her isteyen yurt dışından araç satın alamıyor. Öncelikli olarak yurt dışından araba getirme şartları yerine getirilmiş olması gerekiyor. Bu şartlar ise şu şekildedir.

Yurt dışından getirilecek olan aracın mutlaka faturalı bir şekilde satın alınmış olması gerekir. Çünkü bu araçlar gümrüğe sokularak gerekli işlemlerin başlatılması gerekir. Bu işlemler arasında ÖTV ve KDV vardır. Dolayısıyla aracı yurt dışından ucuza almış olmanız aslında bu vergileri ödediğinizde çok bir şey değiştirmemektedir.

ÖTV’nin dışında kalan vergiler aracın fiyatı üzerinden belirlenir. Ödemelerin yapılmasından sonra araca ruhsat ve plakanın çıkarılması gerekir. Bu da doğal olarak aracı satın almak isteyen kişinin ikametinin Türkiye olmasını zorunlu kılar.

Yurt Dışından Vergisiz Araç Getirebilen Kişiler Kimlerdir?

Yurt dışından araç satın alan herkes vergi ödemekle yükümlü değildir. Bu konuda bazı kişilere ayrıcalıklar tanınmıştır. Aşağıda bahsedeceğimiz bu kişiler Türkiye’ye vergisiz araç getirebilirler.

  • Türkiye’den yurt dışına görev nedeniyle gönderilmiş olan kişiler.
  • Yurt dışında yaşayan birinin ölmesi halinde TC’de yaşayan yasal mirasçılarından biri,
  • Türkiye’nin dışında iki yıl boyunca farklı bir ülkede kalmış kişi tekrar Türkiye’ ye dönerken.
  • C. vatandaşlığına geçerek Türkiye’ye daimî olarak yerleşenler.

Engelli Raporu ile Yurt Dışından Araba Getirme Nasıl Gerçekleşir?

Engellilerin yurt dışından araç getirmesinde farklı bir süreç işler. Bu kişiler öncelikli olarak belli şartları karşılıyor olması gerekir. Yurt dışından araç getirme hakkı yalnızca ortopedik engelli olanlara verilmiştir. Ortopedik engelli kişi eğer satın aldığı aracı kendisi kullanacaksa bu durumda H sınıfı ehliyeti olması gerekir. H Ehliyet Nedir, H Ehliyet Nasıl Alınır? Başlıklı makalemizi okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

31.05.2021

Ehliyet Harcı Nasıl Yatırılır - 2021

25.09.2020

Aerodinamik Nedir

21.08.2020

Hararet Nedir - Araçlar Neden Hararet Yapar

05.06.2020

Emniyet Şeridi İhlali Cezası Ne Kadar