Yokuşta Araba Kaldırma Teknikleri

ABONE OL
Yokuşta Araba Kaldırma Teknikleri

Acemi bir sürücü için yokuşta araç kaldırmak terleten bir iştir. Özellikle bunu ilk kez yapacaksa ciddi anlamda zorlanacağını bilir ve bu da sürücü üzerinde gerilime neden olur.  Bizde buradan yola çıkarak siz değerli sürücü ve sürücü adayları için yokuşta arabayı kaldırmanın püf noktaları hakkında bir bilgi paylaşalım istedik. Yokuşta araç kaldırma özellikle düz vitesli araçlarda problem bunun için otomatik bir aracınız varsa o zaman bu konuyu okumadan geçebilirsiniz. 

Yokuşta araç kaldırmanın iki türlü tekniği vardır. Bunlardan birincisi yarım debriyaj yöntemi ikincisi ise el frenini kullanarak aracın kaldırılması. Bu iki teknik çok eskiden beri bilinen ve uygulanan yöntemlerin başında gelir. Bahsedeceğimiz yöntemlere uygun hareket ettiğinizde aracı geri kaçırmadan ve stop ettirmeden kaldırmanız mümkün.

Yarım Debriyaj ve Kavrama Tekniği

Halk arasında bilinen adıyla yarım debriyaj tekniğinde öncelikli olarak sakin olmanız ve heyecan yapmamanız gerekiyor. Deneme için ise olabildiğince az aracın geçtiği bir yokuş tercih etmeniz güvenliğiniz için önemli.

Uygulama

Aracınızı çalıştırın ve çalışır vaziyetteyken vitesi boşa atın, sağ ayağınız frende sol ayağınız ise debriyajda basılı tutun. Aracınızı vitese taktıktan sonra debriyajdan yavaş yavaş ayağınızı yukarı doğru kaldırın bir noktaya geldiğiniz de araçta titreme hissedeceksiniz ve motorun sesi değişecek. En çok direksiyonun titrediğini fark edeceksiniz. Sonra ayağınızı frenden yavaş yavaş çekmeye başlayın gaza basmasanız bile aracınızın geriye kaçmadığını göreceksiniz. İşte bu nokta aracın debriyajının kavrama noktasıdır. Son olarak ise yavaşça gaza dokunun ve bu esnada debriyajdan ayağınızı kaldırmaya çalışın. Aracınızın öne doğru gittiğini göreceksiniz. Bu hareketi sürekli yapmamanız tavsiye edilir debriyajınıza zarar verebilirsiniz.

El Freni ile Yokuşta Kaldırma Tekniği

El freni ile yokuşta aracınızı kaldırırken yapmanız gereken şey el frenine hakim olabilmektir. Bu debriyaj tekniğinden daha güvenlidir. Yapmanız gereken tek şey vardır o da el freniniz çekiliyken yukarıda anlattığımız şeylerin hepsini uygulamak. Aracınıza gaz verirken el frenini yavaş yavaş bırakmanız yeterli olacaktır.

https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret ettiğinizde ihtiyacınız olan sürüş teknikleri ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2021

Römork Çekerken Nelere Dikkat Etmek Gerekir

28.12.2022

Yüksek Hızda Direksiyon Titremesi Neden Olur

03.06.2021

Jant Eğilmelerinin Nedenleri Nelerdir

28.09.2022

Ehliyette 100 Ceza Puanını Doldurdum Ne Yapmalıyım