Yeni Ehliyetler Yurtdışında Geçerli mi

ABONE OL
Yeni Ehliyetler Yurtdışında Geçerli mi

Ehliyeti olup aracıyla yurtdışına çıkmayı düşünenlerin ya da gittiği ülkede araç kiralama isteği olan kişilerin merak ettiği konulardan birisi yeni ehliyetler yurt dışında geçerli mi? Sorusudur. Bilindiği üzere ehliyetler 1 Ocak 2016 sonrasında yeni ehliyet yasası düzenlemesiyle çipli olarak dağıtılmaya başlandı. Eskiden ehliyeti olan sürücülerin ise ehliyetlerini zaman içerisinde değiştirerek çipli alması gerekiyor. Yeni yasayla birlikte değişim gerektiren konular ise şu şekilde olmuştur.

  • Sürücü Belgesi Sınıfları,
  • Geçerlilik Süreleri,
  • Sürücü Belgesi Alacaklarda Aranacak Yaş,
  • Deneyim ve Hükümlülük

Yeni ehliyetler birkaç yıldır kullanılıyor olsa da eski ehliyetlerinde halen yürürlükte olması beraberinde internet üzerinde konuyla ilgili pek çok bilgi kirliliğinin yaşandığını görebiliyoruz.

Çipli Ehliyetler Yurtdışında Geçerli mi?

Yeni çipli ehliyetler yalnız bizim ülkemizde değil dünyada toplamda 84 ülkede geçerli oluyor. Ancak burada kafa karışıklığına neden olmamak için şunu da belirtelim ki şu an kullanılan eski ehliyet veya çipli ehliyetin yurt içi ya da yurtdışında kullanımıyla ilgili hiçbir fark yoktur. Eski ehliyeti olanlar bu konuyla ilgili olarak yurtdışına çıktıklarında ehliyetlerinin 6–12 ay boyunca geçerli olduğunu biliyordu bu sure sonunda ise hangi ülkedeyseniz ve daha fazla kalacaksanız o ülkenin ehliyet sınavına girmeniz gerekiyor ve geçmeniz halinde ehliyetinizi kullanmaya devam ediyorsunuz.

Yurtdışında Ehliyet Geçerliliği

Yeni ehliyetinizi aldığınızda bu ehliyetle yukarıda da belirttiğimiz üzere dünyada 84 ülkede 6 ay boyunca sorunsuz bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Bu süre sonrasında yeniden kullanmaya devam etmek istiyorsanız ya sınava gireceksiniz ya da Türkiye’ye yeniden giriş çıkış yapmanız gerekiyor. Yurtdışında araç ihtiyacının olması genelde 6 aydan kısa süreliğine olduğundan dolayı ehliyetinizle ilgili olarak herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur.

 Konuyu açıklamamızın nedenlerinin başında medyada çıkan haberler ve bu haberlere göre algının farklılaşmaya başlaması. Yani Türk ehliyetlerinin artık Avrupa’da da kullanılabileceği ve ehliyetlerin o ülkenin ehliyetiyle değiştirilebileceği yönünde olmuştu. Oysaki şu an hali hazırda bulunan eski ve yeni ehliyetler zaten Avrupa ülkelerinde 6 ay kullanılabiliyor. https://www.surucukurslari.com/ adresinde ehliyet ve sürücü kurslarına dair ihtiyacınız olan tüm bilgiler yer almaktadır.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

14.01.2022

Frene Basınca Rölanti Düşmesi veya Yükselmesi Neden Olur

02.03.2022

Araç Bakımı Kaç Kilometrede Yapılmalıdır

17.12.2021

Egzozdan Beyaz Duman Çıkmasının Nedeni Nedir?

15.11.2021

Trafikten Men Cezası ve Nedenleri