Yaya Geçidi Ne Demek

ABONE OL
Yaya Geçidi Ne Demek

Trafik lambaları, alt geçit ve üst geçitlerin olmadığı yerde, yayaların yolda karşıdan karşıya geçişlerini güvenli hale getirmeye yarayan yola yaya geçidi denir.

Yaya geçidi hem araç sürücüleri hem de yayalar için çok önemlidir. Her ne kadar ülkemizde önemsiz gibi algılanıyor olsa da insan hayatını trafikte koruyabilmek için önemlidir.

Trafikte herkesin uyması gereken birtakım kurallar vardır. Bu kuralların tamamı hem sürücü hem de yayaların can güvenliği için önemlidir. Örneğin yayalar trafik ışıkları, alt geçit ve üst geçidin olmadığı yerlerde mutlaka yaya geçidini kullanması gerekir. Sürücüler de yaya geçidi üzerinde bulunan yayalara yol vermek zorundadır. Yaya geçitleri yolda kesikli ve beyaz çizgilerle çekilir.

Yaya Geçitlerinin Önemi

Yaya geçitleri zaman ne olursa olsun daima önemlidir. Bunun için bir yaya geçidi 10 sene öncesinde neyse bugünde yarında aynı öneme sahiptir. Yaya geçitlerinin mutlaka olması gereken yerler vardır bunların en başında da okul önleri, hastane önleri gelir.

Trafikte Yayaların Hakları Nelerdir?

Trafikteki yayaların yolda daha rahat hareket etmelerini sağlayabilmek için yaya yolları, kaldırımlar inşa edilir. Her yayanın bu yolları kullanması temel haktır. Bu nedenle özellikle şehir merkezinde yayaların kaldırımı kullanma zorunluluğu vardır. Bazı durumlarda ise sürücüler yayaların bu haklarını göz ardı ederek kaldırıma araçlarını bırakabiliyorlar. Böyle bir durumda kaldırıma bırakılmış olan araca trafik cezası kesilir.

Yaya yollarına araçların dışında engelleyici masa, sandalye ve tabela gibi nesnelerin konulduğunu da biliyoruz. Kısacası bir kaldırımın herhangi bir nedenden dolayı işgal edilmesi yasaktır.

Yaya Geçidinde Geçiş Üstünlüğü Kimdedir?

Adından da anlaşılacağı üzere yaya geçidinde geçiş üstünlüğü sadece yayalara verilmiştir. Bunun için cadde ve sokaklarda yol üzerinde bir yaya geçidi bulunuyorsa bu durumda sürücünün yayaya yol vermesi gerekir.

Yaya geçidine yaklaşan bir sürücünün hızını düşürmesi ve kontrollü bir şekilde geçmesi gerekir. Yayalar ise karşıdan karşıya geçerken sağı ve solu kontrol edip güvenli olduğundan emin olduktan sonra geçmelidir. Karayolunda sürücülerin ve yayaların mutlaka dikkatli olmaları ve kurallara uymaları gerekir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.02.2023

Ehliyet Sınavları Ne Zaman Yapılacak

06.08.2020

Uzun Yola Çıkmadan Önce Yapmanız Gereken 6 Şey

02.07.2020

Araç Muayene Periyodu ve Ücretleri

21.07.2022

Buji Nedir - Arızası Nasıl Anlaşılır