Yaşlı Sürücü Nasıl Otomobil Kullanmalı

ABONE OL
Yaşlı Sürücü Nasıl Otomobil Kullanmalı

Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu oluşturan yaşlı bireylerin nüfus oranı giderek arttığı gibi toplum bu yaşlı bireylerin ihtiyaçları ile başa çıkmaya zorlanmaktadır. Bilindiği gibi yaşlılık döneminde kişinin fizyolojik ve biyolojik kapasiteleri azalmakta ve yaşam kaliteleri de düşmektedir.

Günümüzde yaşanan tıbbi gelişmeler ve sağlıklı yaşam için akıllı teknolojilerin sürücülerin kullanımına sunulmasıyla birlikte yaşlı bireylerin trafikte sorunsuz bir şekilde yer almalarına katkı sağlamaktadır. Yapılan araştırmalara göre yaşlı bireyler trafikte risk oluşturarak kazalara sebep olabilmekte, fizyolojik ve biyolojik olarak kapasiteleri düştüğünden dolayı motor ve bilişsel işlevleri de azalmaktadır. Bu sebeple güvenli sürüş gerçekleştirememekte ve trafikte sorun teşkil etmektedir.

Yaşlı Sürücülerin Trafikte Dikkat Etmesi Gereken Unsurlar Nelerdir?

Kişiler yaşlandıkça bazı vücutları bazı işlevlerini daha yavaş yerine getirmekte ya da getirememektedir. Araç kullanırken aracı daha iyi kontrol edebilmek ve trafiğe hâkim olabilmek için gözlerin, reflekslerin ve daha birçok unsurun iyi çalışması gerekmektedir. Fakat insanlar yaşlandıkça iyi göremez, duyamaz ve çevresini kontrol edemez hale gelirler. Bu durum yaşlıların trafikte birçok sorun yaşamasına ve kazalara sebep olmasında etkili olmaktadır.

Trafikte sorun yaşamamak için bazı önlemlerin alınması yaşlılara daha güvenli bir sürüş imkânı sağlayacaktır. Öncelikle göz ve kulak kontrolünün yapılması bu noktada alınması gereken tedbirlerin başında gelmektedir. Eğer gözlük numarasının değiştirilmesi gerekiyorsa değiştirilmeli, işitme cihazı kullanan kişiler cihazının takılı olduğundan emin olmalı ve düzenli olarak göz ve kulak kontrolü için muayene olunmalıdır.

Gece araç kullanmaktan özellikle kaçınılması yaşlı sürücüler için çok gereklidir. Yapılacak olan seyahatler için uygun olan zaman tercih edilmeli ve daha çok gün ışığından faydalanılacak olan saatlerde sürüş gerçekleştirilmelidir.

Yaşlı sürücüler için araç kullanırken teknolojiden faydalanılması kişinin yorgunluğunu azaltması bakımından çok büyük öneme sahiptir. Bu nedenle teknolojinin sağladığı imkânlardan mutlaka faydalanılması gerekmektedir. Son dönemlerde teknolojide yaşanan değişiklerle araçlarda otomatik tehlike uyarıları, otomatik frenleme sistemleri, akıllı hız uyarıları, sürücü yorgunluğunu algılayan sistem, gelişmiş gece görüşü, entegre navigasyon cihazları ve takip mesafesini ayarlayan sistemler bulunmaktadır. Teknolojinin sağlamış olduğu bu imkânlar sayesinde günümüzde yaşlılar da güvenli sürüş gerçekleştirebilmektedir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

21.08.2020

MTV Ödenmezse Ne Olur

21.01.2021

Silindir Operatör Belgesi Nasıl Alınır

23.06.2021

Kaskolu Aracın Çalınması Durumunda Neler Yapılmalı

07.06.2021

Kasko Sigortasında Dikkat Edilecek Hususlar