Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Vites Nedir

ABONE OL
Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Vites Nedir

Otomatik vitesli araçların tercih edilmesinin en önemli nedeni kullanım rahatlığı sağlamasıdır. Piyasaya her gün yeni bir araç çıksa da birçok sürücü özellikle şehir içinde araç kullanımında otomatik olanı tercih ediyor. Otomobil üreticileri ise artan talep karşısında otomatik araç üretimini artırıyor, Her geçen gün devam eden bu artış, yarı otomatik ve tam otomatik vitesli araçları daha fazla gündeme getiriyor.

Yarı otomatik ve tam otomatik araçların kullanımı konusunda hiçbir fark yok. Yani her ikisinde de sürücünün kullanabileceği bir debriyaj bulunmuyor. Yapmanız gereken tek bir şey var, aracı ileri geri ya da boş seçeneklerine getirmek. Eğer aracın triptonik özelliği varsa bu durumda yine debriyaj gerekmeden aracın geçişlerini elinizle ayarlayabiliyorsunuz.

Peki, otomatik vitesli bir araçla, yarı otomatik vitesli bir araç arasındaki fark nedir?

Yarı Otomatik Vites

Sorunun yanıtı kavramayla ilgilidir. Yarı otomatik olan bir araçta kavrama tek noktadan olur. Basit bir anlatımla konuşacak olursak debriyaja sizin yerinize araç kendisi basar. Dolayısıyla siz aracın kalkışını ya da vites geçişlerini daha fazla hissedersiniz. 

Tam Otomatik Vites

Tam otomatik vitesli araçlarda ise çift kavrama bulunur. Yani ilk kavrama debriyaj görevini yaparken aracın geçiş vitesini ayarlar, ikinci kavrama ise bir sonraki vitesin hazır hale gelmesini sağlar. Bunu da siz aracın vites geçişlerini anlamayarak fark edersiniz.

Otomobil üreticileri özellikle vites geçişlerindeki konforu artırmak için sürekli kendilerini yeniliyorlar.

Yarı otomatik araçlarda yokuşta kalkarken aracın geri kaçırma ihtimali vardır. Ta otomatik araçlarda ise bu söz konusu olmaz. Son yıllarda birçok marka vitesli araç üretiminde de yokuş kalkış desteği ile aracın geri kaçmasını belli bir saniye boyunca engelleyebiliyor.

Sonuç olarak toparlayacak olursak otomatik vitesli araçların tamamında kullanım rahatlığı ön planda tutulmuştur. Özellikle büyükşehirlerde sık trafiğin olduğu yerlerde kullandığınız araç otomatik vites ise bunun rahatlığını çok fazla hissedersiniz. Teknoloji giderek gelişmeye devam ettikçe bu iki otomatik vites seçeneği arasındaki farklar giderek kapanıyor.

Araçlarla ilgili teknik bilgiler, sürücü kursları ve ehliyet sınıfları ile ilgili detaylı bilgiler almak istediğinizde https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.06.2022

Ehliyet Bulundurmama Cezası Nedir

18.04.2023

Ambulans Şoförü Nasıl Olunur? Ambulans Şoförü Olma Şartları

19.07.2022

Osmangazi Sürücü Kursları – Osmangazi Ehliyet Kursları

19.04.2021

Hyundai İ20 1.4 CRDi Jump Dizel (Manuel) İncelemesi