Valf Kapağı Contam Neden Sızdırıyor

ABONE OL
Valf Kapağı Contam Neden Sızdırıyor

Valf kapağı, motorun en üstünde bulunan, kauçuk veya mantardan yapılmış bir conta ile motora bağlanan metal bir kapaktır. Valf kapağı ve conta, motorun üst kısmını kapatır ve yağ sızıntısını önler. Bu kapaklar çıkarılabilir, böylece tamirci ayar için valflere erişebilir, ancak motorun yüksek çalışma sıcaklığı nedeniyle valf kapağı contasının zamanla kırılgan hale gelmesi ve kırılması yaygındır.

Conta aşınmışsa motor yağı sızdırır ve motorun üstü yağla kaplanır. Motor yağ kaybettiğinden, uzun süre bu şekilde çalıştırmak motorda kalıcı hasara neden olabilir.

İşte valf kapağı contasının neden sızdırdığına dair dikkat etmeniz gereken birkaç belirti:

Gevşek veya Eksik Vidalar

Eksik bir vidanız varsa, ciddi bir sızıntıyı önlemek için hemen değiştirmeniz gerekir. Kendiniz değiştirecekseniz vidaları takarken fabrika tarafından önerilen torkta sıktığınızdan emin olun. Vidaları çok fazla sıkarsanız valf kapağını kırma riskiniz vardır; çok gevşek olursa sızıntıya neden olabilirler.

Valf Kapağında Çatlaklar

Valf kapağı çatlamış veya kırılmışsa, motorunuzda ciddi hasara neden olabilir. Valf kapağı contası her değiştirildiğinde, valf kapağının da kontrol edilmesini sağlamalısınız.

Contanın Bir Kısmı Valf Kapağının Altından Dışarı Çıkıyor

Bu durum genellikle parçanın eğildiğini veya şeklinin bozulduğunu gösterir. Bu çok önemli bir şey gibi görünmeyebilir, fakat conta düzgün oturmazsa yağın dışarı sızmasına neden olabilir. Yani motorunuz yağ kaybetmiş demektir.

Valf Kapağının Kenarında Siyah Kalıntılar

Valf kapağının etrafındaki her türlü koyu renkli kalıntı, bir sızıntının var olduğunu gösterir. Ayrıca motorda yanan sızan yağdan hafif bir yağ kokusu gelebilir veya bujilerde yağlanma olabilir. Bir yağ sızıntısından şüpheleniyorsanız, sistemi mümkün olan en kısa sürede kontrol ettirmelisiniz.

Valf Arızası

Valf tüm içten yanmalı motorlarda var olan bir parçadır. Valfler eksantrik mili üzerindeki çıkıntılar tarafından hareket eder. Bazı araçlarda piston başına valf sayısı ikinin katları şeklinde artar ve bu sayede motora hava girişi yoğun olduğundan dolayı aracın performansı daha yüksek olur. Valflere halk arasında supap’ta denilmektedir. Supaplar bazen beklenmedik sorunlar açabilir. Arızanın olup olmadığı ise kompresyon testiyle tespit edilebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

06.04.2023

Ehliyet İçin Raporu Nereden Alabilirim? 2023

15.06.2021

2022 Geçici Ehliyet Belgesi Nasıl Alınır

03.05.2021

2. El Focus Alınır mı

16.12.2020

Süspansiyon Sisteminin Önemi