Uyuşturucu İle Araba Kullanmak Suç mudur

ABONE OL
Uyuşturucu İle Araba Kullanmak Suç mudur

TCK’da trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun 3. Fırkasında uyuşturucu ile araç kullanma konusuna yer verilmiştir. Yasaya göre: “Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.” Şeklinde belirtilmiştir.

Yasadan da anlaşılacağı üzere uyuşturucu madde kullanan bir sürücü trafik güvenliğini tehlikeye sokacağından dolayı 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.

Uyuşturucu ile Araç Kullanmanın Para Cezası Ne Kadardır?

Uyuşturucu alarak araç kullanmak trafik cezaları içerisinde en ağır olanıdır. 2021 yılı için konuşacak olursak uyuşturucu ile yakalanan bir sürücü 6,909 TL para cezası ödemek zorundadır. Eğer bu cezayı 15 gün içerisinde öderse bu durumda % 25 indirim hakkı kazanılarak 5.181,75 TL olarak ödenmesi de mümkündür.

Uyuşturucu İle Araba Kullanmanın Ceza Puanı Kaçtır?

Uyuşturucu alarak araç kullanan bir sürücü sadece ceza yemekle kalmaz aynı zamanda ehliyetinden ceza puanının düşmesine de neden olur. Buna göre sürücüye 20 puan ceza verilir.

Sürücüler Uyuşturucu Ölçümü İçin Polise İzin Vermek Zorunda Mıdır? 

Kolluk güçleri bir sürücüyü şüpheli görür ve uyuşturucu testi yapılmasını isterse sürücünün bu tespiti yaptırmama gibi bir durumu söz konusu değildir. Eğer sürücü bu testin yapılmasına izin vermezse hakkında 3.836 TL uyuşturucu ile araba kullanma cezası uygulanır.

Bu cezanın tebliğ edilmesi sonrasında sürücü 15 gün içerisinde cezayı öderse 5 25 indirimli olarak 2.877 TL ödeme yapabilir. Yine memurlara ölçüm iççin izin vermeme durumunda da sürücüye uygulanacak olan ceza puanı yaptırımı 20’dir.

Yukarıdaki rakamlardan da yola çıkarak bazı sürücüler uyuşturucu testi yaptırmayarak daha az ceza ödeyebileceklerini düşünüyor. Ancak burada şöyle bir durum söz konusudur ki sürücüler adli tıp kurumuna sevk edilir ve uyuşturucu tespiti burada yapılır. Yani sürücü hem izin vermeme hem de uyuşturucu tespiti ile ceza ödemek durumunda kalacaktır. Ölçümün hatalı yapıldığı düşünülüyorsa bu durumda en yakın sağlık kurumuna başvuru yapılarak test yaptırarak ölçüm yaptırabilir.

Sürücü kursları ve ehliyet haberleri hakkında detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

29.04.2020

Bartın Sürücü ve Ehliyet Kursları

29.04.2020

Amasya Sürücü ve Ehliyet Kursları

10.01.2022

Bornova Sürücü Kursları - Bornova Ehliyet Kursları

04.02.2021

Araç Döşemesi Nasıl Temizlenir