Uykulu Araç Kullanmanın Etkileri Nelerdir

ABONE OL
Uykulu Araç Kullanmanın Etkileri Nelerdir

Çoğu insan, uykulu araç kullanmanın, alkollü araç kullanmakla aynı bilişsel etkiye sahip olduğunu ve aynı derecede tehlikeli olabileceğini fark etmez. Saatte 55 km hızla araba sürerken gözlerinizi sadece beş saniye kapatırsanız, 125 metreden fazla yol alacağınızı biliyor muydunuz? 

Çoğu insan direksiyon başına geçip sarhoş araba kullanmaz, fakat yorgunluk ve uykulu sürüşün neden olduğu kazalar da giderek artmıştır.

Araba sürerken uyuklamanın birkaç nedeni vardır. Örneğin: gece yeterince dinlenmemek gibi;

Araba Sürmek İçin Çok Uykulu Musunuz?

Uykulu haldeyken araba kullanmak bile yoldaki performansınızı etkileyebilir. Uykulu sürüş, sürücülerin yola dikkat etmesini zorlaştırır ve aniden direksiyonu çevirme veya frene basmak gerektiğinde tepki süresini yavaşlatır. Basitçe ifade etmek gerekirse, sürücünün genel kavrayışını ve iyi karar verme becerisini etkiler.

Uykulu olduğunuzu gösteren işaretler nelerdir?

En belirgin işaretler sık ​​sık esneme, gözleri kapatıp açma ve şeritten sapmadır. Bu uyarı işaretlerinden herhangi birini yaşarsanız, dinlenmek veya direksiyonu başka birine vermeniz mantıklı olacaktır. Yani camları açmak, radyoyu açmak ve enerji içeceği içmek uykunuzun kaçması için yeterli olmayabilir. Bu tür eylemlerin etkileri geçicidir ve gerçekte olduğunuzdan daha uyanık olduğunuzu düşünmeniz için sizi yanıltabilir.

Uykulu Sürüş Nasıl Önlenir?

Uykulu sürüşü önlemenin en etkili yolu yeterince uyumaktır. Çoğu yetişkinin günde en az 7 ila 9 saat, gençlerin ise daha fazla uykuya ihtiyacı vardır.

Araştırmalar, uykulu kazaların gece yarısı ile sabah saat 6 arasında veya öğleden sonra geç saatlerde meydana geldiğini göstermektedir. Bu kazalarda, sürücüler genellikle uykuya dalar ve frenleme kanıtı olmadan yüksek hızda yoldan çıkarlar. Bu tür kazalar en çok kırsal yollarda ve otoyollarda meydana gelir.

Araba kullanmanız gerekeceği zamanlar asla alkol almayın veya sizi uykulu hale getiren ilaçlar almayın. Uyuşukluk ile birlikte alkol, yalnızca sürücünün hasarını artırır.  

Direksiyon başındayken kendinizi yorgun veya uykulu bulursanız, yapılacak en iyi şey güvenli bir yerde kenara çekip 20 dakikalık bir şekerleme yapmaktır.  Yorgun olduğunuzda yolda kalmaktansa enerjinizi artırmak için biraz uyumak çok daha mantıklıdır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

30.03.2020

2017 Ehliyet Sınav Soruları

04.08.2023

Taksi Çıkması Araç Nasıl Anlaşılır

09.01.2023

Sürücü Kursu Fiyatları Ne Kadar Oldu 2023

05.08.2021

İsofix Nedir? Neden Önemlidir