Uluslararası Ehliyet Nedir

ABONE OL
Uluslararası Ehliyet Nedir

Uluslararası ehliyet, adından da anlaşılacağı gibi yurtdışına kendi araçlarıyla giden kişilerin ikamet ettikleri ülkenin dışındaki yerlerde sorunsuz bir şekilde araç kullanmalarına imkan tanıyan belge türüdür.

Türkiye’de uluslararası ehliyet belgesini Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 80.maddesine göre Türkiye Turing Otomobil Kurumu vermektedir. Bu belgenin farklı bir ülkede geçerli olmasının en önemli nedeni gidilen ülkede kalıcı olmamak yani turist olarak giriş yapmaktır. Türkiye’de bu belgeyi aldığınız takdirde belge yalnızca gittiğiniz ülkede geçerlidir. Bu nedenle bizim ülkemizde bu belge ile araç kullanmanız yasaktır. Uluslararası ehliyet belgesinin geçerlilik süresi 1 yıl olarak belirlenmiştir.

Uluslararası ehliyet alabilmeniz için aşağıdaki belgelerle müracaat etmeniz gerekir.

Uluslararası Ehliyet Almak İçin Gerekli Belgeler

Uluslararası ehliyet belgesine başvuracak olan kişi Türk vatandaşı ise aşağıdaki belgelerle başvurmalıdır.

  • Ehliyet (aslı),
  • Ehliyetinde kimlik numarası yer almayan sürücülerin kimliklerinin aslı ya da fotokopisi,
  • İki adet fotoğrafı Turing’e ibraz etmeleri gerekir.

Uluslararası ehliyet belgesine başvuracak olan kişi yabancı uyruklu ise aşağıdaki belgelerle başvurmalıdır.

  • Ehliyet (aslı),
  • 2 adet fotoğraf,
  • Sürücü belgesinin Diplomatik Temsilci (Konsolosluk veya Büyükelçilik) onaylı tercümesi gereklidir.

Uluslararası Ehliyet Fiyatları 2021

İlk kez uluslararası ehliyet alacak olan kişi Türk vatandaşı ise ehliyet ücreti olarak 287,46 TL , harç ücreti olarak 500,80 TL, ve 51,74 TL KDV ödeyerek toplamda 840 TL para yatırması gerekir.

Uluslararası ehliyetini yenileyecek olan kişi Türk vatandaşı ise ehliyet ücreti olarak 287,46 TL, harç ücreti olarak 125,20 TL ve 51,74 TL KDV ödeyerek toplamda 464,40 TL para yatırması gerekir.

Yukarıda belirtmiş olduğumuz ehliyet ve harç ücretleri her yıl zamlanarak değişiklik gösterir. Bunun için belgenizi daha sonraki yıllarda almak ya da yenilemek istediğinizde ödeyeceğiniz rakam farklı olacaktır. Uluslararası ehliyet almak isteyenler ödemeleri gereken tutarı Turing’in İstanbul, Ankara, Kapıkule, İpsala ve İzmir ofislerinde kredi kartıyla yapabilir.

Eğer yurtdışında kalınma süresi 1 yılın altında 6 aya kadar ise bu durumda uluslararası ehliyet alınmasına gerek yoktur. Yeni ehliyetler yurtdışında araç kullanma hakkını vermektedir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

07.12.2020

2021 Engelli Yerine Park Etmenin Cezası Nedir

29.06.2020

Trafik Kazası Sonrası Ölüm ve Tazminat

22.09.2021

Ralli Pilotu Nasıl Olur

11.08.2020

Aracınız Çalınırsa Ne Yapmalısınız