Trafikte Yolculara ve Sürücülere Yeni Kurallar Getirildi

ABONE OL
Trafikte Yolculara ve Sürücülere Yeni Kurallar Getirildi

Trafikte yolculara ve sürücülere yeni kurallar getirildi. Açıklanan kurallara göre artık otobüs, minibüs gibi toplu taşıma araçlarında yolcuların tamamı emniyet kemeri takmak zorunda olacak. Emniyet kemeri olmayan ya da emniyet kemerini takmayan yolcular olduğunda aracın hareket etmesine izin verilmeyecek.

Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik

Karayolları trafik yönetmeliğinde yapılan değişiklik İçişleri Bakanlığı koordinasyon kurulunda ele alındı. Alınan kararlarda Ulaştırma Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı önemli rol oynadı. Karar ilk olarak 16 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş oldu.

Karayolları trafik yönetmeliğinin 2 maddesinde yapılan değişiklikler ise şöyle oldu.

Emniyet Kemeri Takma Zorunlu Oldu

Taksi, minibüs ve otobüs gibi ticari araçlarda çocuklar için emniyet kemeri zorunlu hale getirildi. Emniyet kemerleri üç nokta şeklinde olacak. Araçta kemer bulunduğu halde sürücüler kemerlerini olması gerektiği şekilde takmazlarsa bu durumda aracın hareketine izin verilmeyecek.   Karayolları Trafik Kanunu’nun 78. maddesinde düzenlenen ‘Belirli sürücülerin ve yolcuların, araçların sürülmesi sırasında koruyucu tertibat kullanmaları zorunludur’ hükmü yönetmeliğe de girmiş oldu.

Karar Servislerde Ertelendi

İçişleri Bakanlığı yayımladığı yönetmelikte bazı değişiklikler yaptı. 2016 model araçlarda istenilen bazı şartlar 2025 yılına ertelenirken 2017 model araçlarda ise 2024 yılına ertelendi. 2016 model servis aracı olan sürücüler bazı şartları belirlenmiş olan süre sonuna kadar tamamlamış olması gerekiyor.

Motosikletlerde Gözlük Takma Zorunlu Oldu

Son yıllarda şehir içinde artan motosiklet sayısı ister istemez kazalarında oranında ciddi artışa neden oldu. Scooter ve elektrikli bisikletlerinde trafiğe çıkıyor olması göz önünde bulundurularak bu araçlarda yeniden düzenlemeye gidildi. Artık motorlu bisiklet, motosiklet, elektrikli bisiklet sürücülerinde zorunlu olan kaskın yanında koruma gözlüğü de zorunlu hale getirildi. Gözlüklerin renkli olması ya da renksiz olması fark etmiyor. Önemli olan şey sürücünün görüşüne engel olmaması! Sürücünün kullandığı kaskın üzerinde koruma gözlüğü varsa bu durumdan istisna olacak.

Fosforlu Yelek Zorunlu

Bisiklet, elektrikli bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosiklet sürücüleri gece daha rahat görünmesi açısından fosforlu yelek giymek zorundalar. Reflektif yeleği olmayan sürücülere ceza yazılacak.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

01.12.2020

Fren Balataları Ne Kadar Dayanır

06.09.2021

Motor Ehliyet Sınıfları Nelerdir

27.10.2020

Ticari Araç Nedir

30.04.2021

Aileler İçin En İyi Elektrikli Arabalar