Trafikte Yeşil Dalga Sistemi Nedir

ABONE OL
Trafikte Yeşil Dalga Sistemi Nedir

Yeşil dalga sistemi, birbirini takip eden kavşaklarda sürücülerin, sürekli kırmızı ışığa yakalanmamalarını sağlamak amacıyla oluşturulmuş koordine trafik sinyalizasyonuna verilen isimdir.

Özellikle büyükşehirlerde, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kavşaklarda meydana gelebilecek yığılmanın önüne geçebilmek amacıyla geliştirilmiş olan bu sistemdeki temel amaç yolun sürekli açık kalmasını sağlamaktır

Yeşil dalga sistemine sürücü hareket halinde bir sonraki kavşağa ilerken trafik ışığı yeşile döner ve bu sayede yol boyunca sürücü hem zaman kazanmış olur hem de kontrollü bir şekilde yola devam eder.

Yeşil dalga sistemi olan bir yolun başından baktığınızda sonuna kadar ışıkların bir bütün halinde hareket ettiğini görebilirsiniz. Bu harekete bu ismin verilmesi suyun üzerinde bir ipin oluşturmuş olduğu dalgadan esinlenmiştir.

Yeşil Dalga Sistemi Nerelerde Kullanılıyor

Yeşil dalga sistemi Türkiye’de özellikle büyükşehirlerde uygulanırken bunların dışında bazı şehirlerde de uygulanmaktadır. Örneğin; Kocaeli, Denizli, Mersin, Erzincan, Diyarbakır, Kütahya, Samsun, Antalya, Trabzon, Erzurum, Kütahya, Ordu, Tokat gibi sayılabilir.

Yeşil Dalga Sisteminin Faydaları Nelerdir?

Yeşil dalga sisteminin kullanılmasının birtakım avantajları vardır. Bu avantajları sıralayacak olursak şöyle belirtebiliriz.

  • Dur kalk sayısının azaltılmasını sağlar, bu sayede trafikteki sabırsız ve kararsız davranışların önüne geçilmiş olur.
  • Kırmızı ışık ihlallerinin önlenmesini sağlar ve kaza sayısını azaltır.
  • Trafik sıkışıklığının azaltılmasını sağlar.
  • Yolda hız limiti belirlenerek sürücülerin daha kontrollü gitmesini, aşırı hız yapmaması sağlanmış olunur,
  • Trafiğin düzene girmesi sağlanır, kuyrukların ortadan kalkmasını sağlar.
  • Hava kirliliğini en aza indirir.
  • Araçların yakıt tüketimini azaltır.

Yeşil dalga sistemi sadece sürücüler yönünde avantaj sağlamakla kalmaz aynı zamanda ekonomiye de trilyonlarca lira kazandırır. Uygulanmış olduğu bölgelerde kazaların azaltılmış olması maddi ve manevi kayıpların önüne geçmeyi de başarmıştır.

Yeşil Dalga Nasıl Hesaplanır?

Yeşil dalga sisteminde güzergah üzerindeki tüm ışıkların koordineli bir şekilde çalıştığını belirtmiştik. Buna göre yeşil dalga hesaplaması “yol = hız X zaman” formülünden yararlanılır ve lambalar arasındaki koordinasyonun oluşturulması sağlanır. Lambalar arasındaki mesafe belirlenmiş olan hız limitleri içinde aracın bir sonraki ışığa kaç dakikada ulaşabileceğini hesaplanarak belirlenir.

Otomobiller ve sürücüler hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

09.08.2021

Ağır Lastikler Araç Performansını Nasıl Etkiler

01.07.2021

Trafikten Men Cezası Nasıl Kaldırılır

18.05.2021

E Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanır

24.03.2021

Jel Akünün Avantajları Nelerdir