Trafikte Yayaların Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

ABONE OL
Trafikte Yayaların Uyması Gereken Kurallar Nelerdir

Yayalar bazı durumlar haricinde taşıt yolu bitişiğinde yer alan veya taşıt yolu bitişiğinin yakınında bulunan yaya yolu, banket veya yayalar için uygun olan bölümleri kullanmak zorundadır. Trafikte meydana gelen kazaların sebebi sadece sürücülerin hata ve ihmalleri değildir. Trafik kazalarının en önemli sebeplerinden biri de yaya ve hayvanlardır. Dolayısıyla nasıl ki araç sürücülerinin uymaları zorunlu olan kurallar bulunuyorsa yayalarında uymaları zorunlu olan trafik kuralları da vardır. Yayaların trafikte uyması gereken kuralları şu şekilde özetlemek mümkündür.

  • Yayalar karşıdan karşıya geçerken yolu kullanmak zorunda ise yani herhangi bir üst geçit bulunmuyorsa karşıdan karşıya geçerken önce sola, sonra sağa daha sonra tekrar sola bakmak suretiyle yolu kontrol etmeli ve araç yoksa karşıdan karşıya geçmelidir.
  • Yayalar için yaya kaldırımı bulunmuyorsa yolun sol tarafından yürünmelidir.
  • Trafiği düzenleyen işaret ve uyarıları dikkate almalıdır.
  • Bulunulan bölgede trafik polisi varsa görevlinin işaretlerine uyulmalıdır.
  • Yayalar için düzenlenmiş olan trafik işaret lambası kırmızı yandığında mutlaka durulmalı ve yeşil yanıncaya kadar beklenilmelidir.
  • Karşıdan karşıya geçerken vakit kaybetmeden mümkün olabildiğince hızlı bir şekilde karşıya geçilmelidir.
  • Duran araçların önünden ve arkasından geçmemeye özen gösterilmelidir.
  • Ulaşım için toplu taşıma araçları kullanılıyorsa inerken aracın durduğundan emin olunduktan sonra araçtan inilmelidir.

Yayaların uyması gereken kurallar kesin olarak belirlenmiş olup uyulmaması halinde 4925 sayılı trafik kanununda belirtilen cezalara tabi tutulmaktadır.

Diğer yayaları rahatsız edecek büyüklükte eşya taşımak ve taşıt yolunun en sağ şeridinden fazla bir kısmını işgal etmeleri sonucu yayalara 108 TL ceza yazılmaktadır. Yayalar için ayrılan herhangi bir bölüm olmaması sonucunda yayaların taşıt trafiğini büyük ölçüde tehlikeye düşürecek seviyede taşıt yolunda yürümeleri sonucu kendilerine 108 TL ceza yazılmaktadır.

Eğer yolun her iki tarafında da yaya yolu ve banket bulunmuyorsa yayalar taşıt yolunun sol tarafını kullanmak zorundadır. Yayalar için düzenlenen ışıklı işaretlere uyulmaması halinde yine kendilerine 108 TL ceza uygulanmaktadır.

Yayalara araç trafiğini herhangi bir sebepten dolayı tehlikeye düşürmeleri halinde yine 108 TL ceza uygulanmaktadır.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

17.06.2021

Yakıt Filtreleri

28.05.2021

Trafik Cezasını Nerede Yedim

29.04.2020

Çorum Sürücü ve Ehliyet Kursları

13.11.2020

2021 Yılında Gelecek Arabalar Neler