Trafikte Alkol Sınırı Nedir

ABONE OL
Trafikte Alkol Sınırı Nedir

Alkollü olara araç kullanmanın yasak ve bunun bir cezasının olduğunun altını çizerek başlayalım.

Trafikte bir sürücü alkollü olarak araç kullanacaksa bu oran 0,50 promilin üzerine çıkmaması gerekir. Eğer bu sınır aşılmış olursa o zaman alkol sınırı aşılmış demektir ve bu durumda cezai işlem uygulanır.

Alkollü Araç Kullanmanın Cezası Nedir?

Alkollü olarak araç kullanmanın suç olduğunu söyledik. Doğal olarak bir sürücü alkollü olarak yakalanırsa 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/5 maddesine göre aşağıdaki rakamlarda para cezası ödemek zorunda kalacaklardır.

  • İlk kez alkollü olarak araç kullanma cezası 1.228 TL bu cezayı 15 gün içerisinde ödemeniz halinde toplam 921 TL ceza ödenmesi gerekir.
  • İkinci kez alkollü olarak araç kullandığınızda 1.539 TL ve bunu 15 gün erken ödemeniz durumunda 1.154 TL ödemek durumunda kalırsınız.
  • 3 ve daha fazla alkollü olarak araç kullanmanız durumunda 2.473 TL erken ödemeniz durumunda 1.854 TL ceza ödersiniz.

Alkollü Araç Kullanırken Ceza Yazılırsa Tekrar Sürücü Belgesi Alabilir miyim?

Alkollü olarak araç kullanmanın cezai yaptırımın dışında başka yaptırımları da vardır. Bunlardan birisi olan ehliyetin alınması ise sürücünün sonraki süreçte sorun yaşamasına neden olur. Ehliyetinizin elinizden alındığı süre boyunca tekrar araç kullanamazsınız. Bu sürenin bitiminde ise ehliyetiniz tekrar size verilecektir.

Alkollü Araç Kullanırken Kaza Yaparsam Sigorta Ödeme Yapar mı?

Sigorta şirketleri poliçelerini hazırlarken alkollü araç kullanımı sırasında olası bir kaza halinde sigortalıya ödeme yapılmayacağını açıkça belirtmişlerdir. Bu nedenle alkollü kaza yaparsanız sigortanız devre dışı kalacaktır.

Alkolmetreye Üflememe Cezası Ne Kadardır?

Bir sürücü olası polis çevirmesinde kendisinden alkolmetreye üflemesi istenirse ve sürücü üflemek istemezse bu durumda 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 48/9 maddesi gereğince, 2.896 TL para cezası ödemek zorundadır. Bununla kalmayarak sürücü belgesine 2 yıl süreyle el konulur.

Alkollü Araç Kullananlar Ehliyetini Nasıl Geri Alabilir?

Ehliyetiniz polis tarafından alındığında sureniz dolduğunda kimliğinizle birlikte ehliyetinizi alabilirsiniz. Ancak ehliyetinizi alabilmeniz için trafik borcunuzun da bulunmaması gerekir. 

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.08.2021

A Sınıfı Motosiklet Ehliyeti Nedir ve Nasıl Alınır

30.03.2020

Trafikte Öfke Kontrolü

18.01.2022

Kınık Sürücü Kursları - Kınık Ehliyet Kursları

13.11.2020

Araba Camlarının Görevleri Nelerdir