Trafik Sigortası Zorunlu mudur

ABONE OL
Trafik Sigortası Zorunlu mudur

Trafik sigortası karayolunda hareket eden her motorlu aracın yaptırmak zorunda olduğu bir güvencedir. Bunun için sürücüler trafik sigortasını yasal olarak yaptırmakla yükümlüdürler. Trafik sigortasının amacı olası bir kaza durumunda uçuncu şahıslara verilen zararın karşılanmasını sağlamak. Bu da bir anlamda her sürücünün trafikte maddi ve manevi olarak kendisini güvende hissetmesini sağlar. Trafik sigortası zorunlu olduğu için yaptırılmaması durumunda birtakım cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmak zorunda kalınabilir.

Örneğin zorunlu trafik sigortası olmayan bir araç trafiğe çıkamaz. Ancak burada farklı birtakım durumlar sistem dışı bırakılmıştır. Örneğin pist gibi alanlarda kullanılacak olan araçlar farklı sertifikalar almak zorundadır. Dolayısıyla bu araçlar trafikte olmasa da trafiğe kapalı alanlarda kullanılabilir.

Zorunlu Trafik Sigortası Yaptırmazsam Ne Olur?

Trafik sigortası yaptırılmaması durumunda eğer yakalanma söz konusu olursa bu durumda para cezası kesilir. Ancak sadece para cezası kesmekle de kalınmaz. Araç trafikten men edilerek otoparka çekilir. Sürücü eğer ki aracını tekrar almak istiyorsa öncelik trafik sigortasını yaptırmak, park ve ceza ücretini ödemek gerekir. Bu sayede araç otoparktan alınabilir. Tüm bunları bir arada düşündüğümüzde ise trafik sigortası maddi kaygıdan dolayı yapılmamışsa bu durumda ceza sonrasında ödenecek olan ücret çok daha fazladır. Bunun için araç sahibi olan herkesin mutlaka sigortalarını yaptırması gerekir.

Zorunlu Trafik Sigortası İptali Nasıl Olur?

Trafik sigortası zorunlu olan bir güvence olduğundan dolayı yapılması halinde birtakım şartların oluşmuş olması gerekir. Bu şartların oluşmaması durumunda trafik sigortasını iptal ettirmek söz konusu değildir.

  • Sürücü bilgilerini eksik olarak vermişse bu durumda sigorta firması trafik sigortasını iptal edebilir.
  • Aracın satışının yapılması durumunda, sigorta şirketine satış sözleşmesinin fotokopisi gönderildiğinde sigorta anında iptal edilebilir.
  • Sigortalı aracın sürücüsü hayatını kaybetmişse sigorta aracın devrinden dolayı iptal edilebilir.

Yukarıda bahsetmiş olduğumuz durumların haricinde trafik sigortasının iptal edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Sigorta parasının iade işlemi sigortanın kullanıldığı süre hesaplanarak geri ödenir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

15.10.2020

Kızdırma Bujisi Nedir, Özellikleri Nelerdir

01.09.2020

Zorunlu Trafik Sigortası Basamakları Nelerdir

24.06.2022

Park Cezası Ne Kadar 2022 – Park Cezası Nereye Ödenir

31.01.2022

Rotil Nedir, Rotil Arızalanırsa Ne Olur