Trafik İşaretleri Anlamları – Trafik Levhaları Anlamları

ABONE OL
Trafik İşaretleri Anlamları – Trafik Levhaları Anlamları

Trafik işaretleri ve levhaları trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken önemli kuralları kapsar. Araç kullanan her sürücünün bilmesi gereken trafik işaretleri anlamları ve trafik levhaları anlamları hayati bir öneme sahiptir. Bu nedenle sürücü kurslarında ilk verilen ders trafik işaretleri ve levhalarıdır.

Trafik Levhaları

Trafik levhaları ve anlamları, trafikte nizamın kontrolünün sağlanması ve korunması için uyarı işaretleridir. Sağlıklı bir şekilde seyahat etmek için trafik levhalarının anlamlarının bilinmesi gerekir. Trafiğe çıkan her sürücünün bilmesi gereken levhalar ve işaretler aşağıdaki gibidir.

Trafik Tanzim İşaretleri Nedir?

Trafikte her sürücünün bilinçli bir şekilde araç kullanmasını sağlayan levhalara trafik tanzim işaretleri denir. Sürücüler bu levhalardaki işaretlere uymak zorundadır. Uyulmadığı takdirde cezai işlemlerle karşı karşıya kalınır.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri can ve mal kaybını önlemek için uyulması gereken kuralları içerir. Her sürücü bu kurallara uymakla yükümlüdür. Hayati öneme sahip olan trafik işaretleri görseller ve anlamları aşağıdaki gibidir.

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik bilgi işaretleri trafiğin düzenli bir şekilde devam ettirilmesi amacı ile belirlenen kuralları içerir. Dolayısıyla trafik işaretleri ve anlamları konusunda bilgi sahibi olmak hayati bir önem taşır. Bu işaretler genel olarak yolun kenarında veya ana yolun üzerinde tabela olarak aşılı olur. Bu işaretler B harfi ile kodlanmıştır.

Trafik İşaretleri Anlamları

Sağa tehlikeli viraj yolun sağ tarafına doğru tehlikeli bir virajın çıkacağını gösteren işarettir. Amacı ise sürücünün hızını yavaşlatmasını sağlamaktır.

Sola tehlikeli viraj yolun sol tarafına doğru tehlikeli bir virajın çıkacağını gösteren işarettir. Amacı ise sürücünün hızını yavaşlatmasını sağlamaktır.

Sağa tehlikeli devamlı virajlar yolun sağ tarafına doğru arka arkaya devamlı virajın çıkacağını gösteren işarettir. Amacı ise sürücünün hızını yavaşlatmasını sağlamaktır.

Sola tehlikeli devamlı virajlar yolun sol tarafına doğru arka arkaya devamlı virajın çıkacağını gösteren işarettir. Amacı ise sürücünün hızını yavaşlatmasını sağlamaktır.

Tehlikeli eğim (iniş) ileride eğimli bir yolun çıkacağını gösteren işarettir. Amacı ise sürücünün hızını yavaşlatmasını sağlamaktır.

Tehlikeli eğim (çıkış) İleride rampanın olduğunu bunun için sürücünün dikkatli olması gerektiğini uyaran bir işarettir.

Aşağıdaki görselde tehlikeyi gösteren trafik uyarı işaretleri bulunmaktadır.

Trafik Tanzim İşaretleri

Trafik tanzim işaretleri hayati öneme sahip olan uyarı levhalarıdır. Bunun için bu levhaların olduğu yolda öncelikler vardır. Mecburiyeti anlatan bu levhaların anlamları ise şöyledir:

Yol ve işareti ileride anayol olduğunu ve anayola çıkarken önceliğin anayoldan gelen sürücülerde olduğunu anlatan bir uyarı işaretidir.

Dur işareti herhangi bir yola girmeden önce durulması ve diğer araçların geçişlerine izin verilmesini ifade eden bir işarettir.

Karşıdan gelene yol ver işareti karşıdan gelen aracın önceliğinin olduğunu ifade eden bir işarettir.

Yukarıda belirtilmiş olan işaretlerin dışında öncelik gerektiren durumları ifade eden uyarı işaretleri aşağıda gördüğünüz resimdeki gibi belirlenmiştir.

https://www.surucukurslari.com/

 

Aşağıdaki görsellerde belirtilmiş olan trafik işaretleri mevcburiyetleri anlatır. Bunun için gidiş yönleri belirlenmiş olduğu gibi kimlerin o yolda olmaması gerektiğini de belirler.

 

Trafik Bilgi İşaretleri

Trafik bilgi işaretlerinin amacı trafiğin düzenli bir şekilde devam ettirilmesini sağlamaktır. Bu işaretler genelde yolun kenar bölümlerinde ya da ana yolun üstünde bir tabela olarak asıldırlar. Bu işaretler B harfi ile kodlanmışlardır.

Durma ve Park etme İşaretleri

Yasak alanlarda durma ve park etmeyi önlemek amacıyla kullanılan levhalardır. Amacı ise sürücü ve yayalara herhangi bir mağduriyet oluşturulmamasını sağlamaktır.

 

Yeni Standart Trafik İşaretleri

Yaya, bisiklet yolu, okul gibi alanların yakın olduğunu sürücülere fark ettirmek amacıyla kullanılan işaretlerdir. 

Yukarıda trafiğe çıkan sürücülerin uymaları gereken kuralları anlatan trafik levhası ve işaretleri belirtilmiştir.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

26.05.2021

Trafik Cezası 15 Gün İçinde Ödenirse Ne Kadar İndirim Olur

24.01.2022

Marşpiyel Nedir, Ne İşe Yarar

20.03.2023

Citroën Türkiye Fiyat Listesi Mart 2023

19.04.2022

Forklift Ehliyeti Nasıl Alınır? Forklift Ehliyeti Fiyatları 2022