Trafik Cezalarına İtiraz Edilebilir mi

ABONE OL
Trafik Cezalarına İtiraz Edilebilir mi

Trafik kazalarının önüne geçebilmek ve trafiği kontrol altına alabilmek için sürekli olarak denetlenen karayollarında kurallara uymayan ve hem kendisinin hem de karşısındakinin hayatını tehlikeye atan sürücüler için caydırıcı olması sebebiyle birçok cezai işlem uygulanmaktadır. Karayollarını denetleme görevini yerine getiren trafik polisleri ve mobese kameraları ile trafik kurallarına uymayanlar tespit edilip kendilerine ceza yazılmaktadır.

Araç sahipleri haklarında yazılan böyle bir cezayı hak etmediklerini düşündüklerinde bu cezaya itiraz edebilme hakkına sahiptir.

Trafik Cezalarına Nasıl İtiraz Edilir?

Haksız yere ceza aldığını düşünen araç sahipleri dilekçe ile sulh ceza mahkemelerine başvurarak almış olduğu cezaya itiraz edebilme hakkına sahiptir. Ancak yapılan araştırmalar sonucunda cezayı hak ettiği tespit edildiğinde araç sahibi mahkeme masraflarını da karşılamak zorunda kalmaktadır. Alınmış olan trafik cezasına itiraz edebilmek için bazı şartların oluşmuş olması gerekmektedir.

  • Araç sahibinin cezayı almasını gerektiren sebep olmamasına rağmen kendisine cezanın bildirilmesi
  • Cezanın trafik ihlalinden kaynaklanmış olması
  • Radar veya herhangi bir trafik levhasının bulunmadığı bir bölgede hız sınırından dolayı ceza alınması
  • Araçlar için belediyeler tarafından park alanı temin edilmediği hallerde aracı herhangi bir yere park edenler herhangi bir cezaya muhatap alındığında bu cezaya itiraz etme hakkına sahiptir.

Araç sahiplerinin sıklıkla karşılaştığı trafik cezalarında belge eline ulaşmadan da cezayı ve ödenecek olan miktarı öğrenmek mümkündür. E-Devlet, PTT, EGM ve gelir idaresi başkanlığının siteleri yardımıyla kişi adına düzenlenmiş olan trafik cezası bilgisine ulaşabilmektedir.

 Araç sahipleri ellerine ulaşan cezaların haksız yere yazılmış olduğunu düşündüğü takdirde yazılan trafik cezalarına 10 gün içerisinde başvurma hakkına sahiptir. Bunun dışında araç sahibine trafik polisi tarafından yazılan cezalara 15 gün içerisinde itiraz edilebilmektedir.

Taşıt sahipleri adına veya aracın plakasına yazılan cezaya itiraz etmek için dilekçe ile başvuruda bulunmaktadır. 15 gün içerisinde değerlendirilip kendisine dönülen taşıt sahibi dinlenmek üzere mahkemeye çağırılmaktadır.

İtiraz ile ilgili olarak olumlu sonuç alındığında eğer ceza daha önceden ödenmişse bu ödediği miktar taşıt sahibine iade edilir. Fakat olumsuz sonuçlanan durumlarda hem kendisine bildirilen trafik cezası hem de mahkeme masrafları itiraz eden kişi tarafından ödenir.

https://www.surucukurslari.com/

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.01.2021

BMW Markasının Tarihi

14.09.2020

Ekspertiz Merkezlerine Güvenilir mi

06.04.2021

Ehliyet Sınavı Elektronik Nasıl Oluyor

09.09.2021

Yediemin Otoparkından Hacizli Araba Alınır mı