Tork Nedir? Beygir Gücü İle Tork Arasındaki Fark Nedir

ABONE OL
Tork Nedir? Beygir Gücü İle Tork Arasındaki Fark Nedir

Tork, motorun dönme kuvvetinden söz eden bükme kuvvetinin ne kadarının mevcut olduğunu ölçen bir bükülme kuvvetidir.

Tork’u daha iyi anlayabilmek için bir örnek vererek ele alabiliriz. Anahtar kullanarak bir cıvatayı sıktığınızı hayal edin. Anahtarın diğer ucundaki cıvataya bir miktar kuvvet uygulayacaksınız. Bu cıvataya uygulanan bükme kuvveti tork’u ifade eder.

Araçta Tork Nasıl Çalışır?

İster benzinli ister hibrit olsun, tüm motorlar belirli miktarda hem beygir gücü hem de tork üretir. İkisi birbiriyle ilişkilidir ve her ikisi de motor gücünü farklı şekillerde ifade eder. Tork, bir motorun beygir gücünün hesaplanmasında bile kullanılır. Hem beygir gücü hem de tork, yeni bir araç alacakların bekleyebilecekleri performans hakkında fikir verir.

Otomobil ve kamyonlardaki motorlar tipik olarak 100 ile 400 tork üretir. Bu tork, motorun krank milinde yukarı ve aşağı gidip gelerek motorun sürekli dönmesine neden olan pistonlar tarafından oluşturulur. Tork daha sonra şanzıman ve aktarma organları aracılığıyla aracın tekerleklerine aktarılır.

Tork çıkışı, motorun boyutu ve nasıl çalışacak şekilde tasarlandığı dahil olmak üzere birçok değişkenin sonucudur.

Basit bir ifadeyle, bir motor ne kadar fazla torka sahip olursa, çekme veya dik yokuşlara tırmanma gibi zor işler için o kadar uygun olur. Bu nedenle tork, kamyon gibi büyük ve ağır işleri taşıyan araçlarda en önemli taşıyıcı faktördür.

Tork ve Beygir Gücü Arasındaki Fark Nedir?

Beygir gücü ve tork, bir aracın motorunun performansını ifade etmenin farklı yollarıdır. Beygir gücü, motorun genel kabiliyetini tüm koşullarda iletir. Tersine, tork çıkışı, en zor işini yaptığı belirli bir anda, o motordan elde edilebilen en yüksek çıktıyı iletir.

Örnek verecek olursak bir ses sistemini duşunun beygir gücü stereo ses seviyesi tork da bas gibidir. Yani her iki özellik de bilinmeye değerdir ve belirli müzik türleri için biri diğerinden daha önemli olabilir. Araçlarda da aynı şekilde düşünebiliriz. Bazı araçlarda tork bazı araçlarda beygir gücü daha önemlidir.

Sonuç olarak beygir gücü, motorun genel performansının bir ölçümünü sağlar. Tork, ise çok çalışıldığında motorun oluşturabileceği maksimum bükülme kuvvetinin basit bir ölçümünü sağlar.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

25.05.2021

A2 Ehliyet Hangi Motorları Kullanır

25.01.2024

Antifriz Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır

06.04.2022

Afyonkarahisar Bolvadin Sürücü Kursları – Bolvadin Ehliyet Kursları

15.09.2022

El Konulan Ehliyet Nasıl Geri Alınır