Takip Mesafesi Nedir

ABONE OL
Takip Mesafesi Nedir

Takip mesafesi, seyir halindeki iki araçtan önde giden aracın ani fren yapması ve durması ihtimaline karşı arkadaki aracın öndeki araca çarpmasını engellemek amacıyla durma mesafesinin belirlenmiş olduğu bir işlemdir.

Takip mesafesi rakamlarla belirtilmiş olsa da aslında bu mesafenin ayarlanabilmesi sürücünün becerisiyle alakalı bir durumdur. Bu nedenle önünüzdeki araçla olan mesafenizi ayarlayabilmeniz çok önemlidir. Takip mesafesini doğru ayarlayabilmek her sürücünün görevi olduğu gibi aynı zamanda can güvenliği içinde çok önemlidir.

Bir aracın hızla giderken frene bastığında duracağı mesafe takip mesafesini işaret eder. Bu nedenle sürüş teknikleri içerisinde uyulması ve uygulanması gereken ilk kurallardan bir tanesidir.

Reaksiyon Süresi

Sürüş sırasında sürücünün gazdan ayağını çekerek frene basması arasında geçen süreye reaksiyon süresi denir. Bu süre içerisinde alınan mesafeye ise reaksiyon mesafesi denir. Frene basıldıktan sonra aracın durma noktasına kadar olan mesafeye ise takip mesafesi denir. Buna göre bir aracın durma mesafesi reaksiyon ve fren mesafesinin toplamı kadardır.

Bir aracın hızı ne kadar yüksek ise durma mesafesi de o kadar artacağından dolayı önünde seyreden araçla arasındaki takip mesafesini de ne kadar açarsa o kadar güvenli bir sürüş sağlanmış olur. Hızla giden bir aracın durma mesafesi aracın o anki hızının ilk hanesinin 3 ile çarpılmasıyla mümkündür.  

Hız =Reaksiyon Mesafesi= 30 km/s, buna göre 30 km hızla giden bir aracın durma mesafesi 9 metredir.

Yukarıda vermiş olduğumuz örnekten yola çıktığımızda bir aracın reaksiyon mesafesinin kısaltılması mümkün değildir

Fren Mesafesi

Fren mesafesini belirleyen birden fazla faktör vardır. Örneğin yolun durumu, lastiklerin durumu, frenlerin durumu, aracın hızı gibi sayılabilir. Sürücünün bu şartlar doğrultusunda fren mesafesini kısaltabilmesi çok mümkün değildir. Yani hesaplama tamamen fizik kurallarına göre belirlenmiştir.

Bir aracın hızını 2 katına artırması fren mesafesini 4 kat artıracaktır. 3 kat artırması ise 9 kat fren mesafesini uzatır. 

Takip mesafesi aracın durumu ve hava şartlarına göre ayarlamanız gerekir. Bu sayede kendi hayatınızı ve başkalarının hayatını tehlikeye atmamış olursunuz. 

Sürüş teknikleriyle ilgili bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

12.07.2021

2022 BMW i4 İncelemesi

01.06.2021

Kasko Sigortası Teklif Al

16.03.2021

Araba Motoru ve Parçaları Nelerdir

08.10.2020

Marş Motoru Kömürü Bittiği Nasıl Anlaşılır