Sollama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

ABONE OL
Sollama Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Otomobil kullanılırken en fazla yapılan yanlışların başında gelen hatalı sollama, sonuçları çok ağır olabilecek bir durumdur. Bunun için trafikte seyir halindeyken aynaların kullanılması ve karşı şeritten gelebilecek olan aracın çok iyi görülmesi ve analiz edilmesi gerekir.

Hatalı sollama sizi sevdiklerinizden, sevdiklerinizi de sizden ayırabilecek bir durumdur. Bu nedenle onların ve kendinizin sağlığı için can güvenliğinizi lütfen hiçe saymayın.

Önünüzdeki bir aracı geçmeye çalışırken mutlaka kurallara uymak zorundasınız. Saniyeler içerisinde gerçekleşebilecek bir durum olan hatalı sollama yolu dikkate almakla ortadan kaldırılmış olacaktır. 

Hatalı Sollama Hakkında Bilgiler

Hatalı sollama özellikle uzun yolda sık yaşanan bir durumdur. Emniyetli bir sollama yapılabilmesi için yol şartlarının mutlaka en iyi şekilde değerlendirilmesi ve mesafenin iyi hesaplanması gerekir.

Sollama yapan kişinin kullanmış olduğu aracı çok iyi tanıyor olması gerekir. Aracın ne zaman ve ne şekilde hızlanabileceği iyi hesaplanmalı, özellikle deneyimsiz olan yeni sürücülerin gerekmediği takdirde sollamaya çıkmaması gerekir.

Sollama sırasında risk hiçbir zaman olmamalıdır, acaba sorusu sorularak yapılan bir sollamanın neler getirebileceği hiç kestirilemez. Yol şartlarına uygun hareket edilmeli ve önünüzdeki aracı sollamanızı engelleyebilecek tüm faktörler değerlendirilmelidir. Eğer ki önünüzde sollamanızı engelleyecek bir durum varsa asla ısrarcı olunmamalıdır.

Sollama yapmadan önce yol kenarındaki uyarıları dikkate almak gerekir, bunun içinde yerdeki şeritlerin ne dediğini mutlaka bilmelidir. Kesik çizgiler sollamanın yapılabileceğini gösterirken düz çizgi ya da ayrılmış olan yollarda asla sollama yapılmaması gerekir. 

Sollamaya geçmeden önce öndeki araçla olan mesafe azaltılmalıdır. Bu sayede diğer bir şeride geçmeden önce aracın hızlanmasını sağlayabilecek zaman aralığı bulabilir ve gereksiz yere sola çıkmışsanız tekrar içeri girecek kadar zamanınız olur. 

Aracın mutlaka doğru viteste olması gerekir. Yüksek vitesle birden hareket etmek söz konusu değildir. Bunun için kısa sürede hızlanarak geçilmek isteniyorsa vites küçültülüp araç hızlandırıldıktan sonra denenmelidir.

Hatalı Sollamanın Cezası Ne Kadar?

Hatalı sollama yapılmış ve bu durum tespit edilmişse 2020 yılı itibariyle 288 TL para cezası ödemek zorunda kalırsınız. Bu ceza geçtiğimiz yıl 235 TL iken bu yıl yaklaşık olarak 50 TL’lik bir artış yapılmıştır.

Sürücü kursları konusunda detaylı bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

27.07.2021

Arızalı Hidrolik Direksiyon Pompası Belirtileri

15.01.2021

Engelli Aracı Nedir

23.06.2021

Kaskolu Aracın Çalınması Durumunda Neler Yapılmalı

01.02.2024

Akü Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir