Soğuk Hava Dizel Motorları Nasıl Etkiler

ABONE OL
Soğuk Hava Dizel Motorları Nasıl Etkiler

Kışın yol kenarında kalmış, park etmiş ya da çalıştırılmaya uğraşılan dizel araçları hepiniz görmüşsünüzdür. Hatta bunlardan biri sizinde başınıza gelmiş olabilir. Bu saydığımız durumlar can sıkıcı olsa da aslında bazen aracınızın arızasıyla hiç alakası yoktur. Yani soğuk havada dizel aracınızın çalışmıyor olması onun bozuk olduğu anlamına gelmez. Bunun içinde öncelikli olarak dizel motorun nasıl çalıştığını bilmek önemlidir.

Dizel Motorlar Nasıl Çalışır?

Dizel motorlar benzinli motorlardan farklı çalışır. Dizel motor, havayı ısıtarak sıkıştırır ve ardından sıkıştırılmış havayla ateşlenen yakıtı enjekte eder. Benzinli araçlarda ise motor, yakıt ve havayı aynı anda enjekte eder ve karışım bujiyle ateşler. Yani eğer ki dizel bir araçta ısıtıcılar olmazsa aracın çalışması da kolay olmayacaktır.

Aracın Donmaması İçin Neler Yapılabilir?

Kışın bazı bölgelerde araç donması sık karşılaşılan durumların başında gelir. Her ne kadar sorun olarak görülüyor olsa da çözümü var olan bir durumdur. Eğer aracınızın donmasını istemiyorsanız o zaman aracınızın sınıfına göre mutlaka günün belli zamanlarında rölantide çalıştırılmasını sağlamalısınız.

Bazı sürücülerin bilinçsiz bir şekilde araç altında ateş yakarak motoru ısıtmaya çalıştıkları da bilir. Bu son derece yanlış ve tehlikeli olan bir durumdur. Böyle bir durumda donan yağı ısıtmaya çalışmak aracın alev almasına kadar gidebilir.

Aracın donmamasını sağlamanın en büyük yöntemi aracı açık alana bırakmamaktır. Kapalı alan ya da rüzgar almayan bir alana aracı park ettiğinizde soğuktan da fazla etkilenmeyecek mazotun donmasını engellemiş olacaksınız.

Hava soğuduğunda akünün içerisindeki elektrolit yoğunluğu da düşmeye başlar. Bu durumun önüne geçebilmek için hava tankının içine az bir miktar alkol konulabilir.

Kısacası aracın donmamasının en etkili yolu her gün düzenli olarak 10 dakika boyunca aracın rölantide çalışmasını sağlamaktır.

Akü Arızası

Dizel arabalarda da aracı çalıştıran kızdırma bujileri ve marş motoru gibi elektrikli ekipmanlar bulunur. Akünüz bunları tam kapasitede çalıştırmaya yetecek kadar güç sağlamıyorsa, arabanız çalışmayabilir. Akünüz bir şarj cihazıyla veya bağlantı kablolarıyla şarj ederek geçici olarak düzeltilebilir. Ancak, bu normal bir sorunsa, yeni bir akü alınması gereklidir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında detaylı bilgi için https://www.surucukurslari.com/ adresimizi ziyaret edebilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

19.03.2021

ATV Ehliyeti Hangi Sınıf - 2021

22.02.2021

Makam Şoförü Nedir, Makam Şoförü Nasıl Olunur

10.07.2023

Togg T10X Fiyatına KDV Zammı Geldi

30.11.2021

Oto Cam Filminin Faydaları Nelerdir? Cam Filmi Güvenliği Artırır mı