Silindir Nedir

ABONE OL
Silindir Nedir

Silindir, bir motorun güç birimidir. Çoğu otomobil motorunda dört, altı veya sekiz silindir bulunur. Genel olarak, daha fazla silindire sahip bir motor daha fazla güç üretirken, daha az silindire sahip bir motor ise daha iyi yakıt ekonomisi sağlar. Silindirler ya düz bir çizgi halinde ya da iki sıra halinde olur.

Yer Değiştirme

Motorlar, genellikle litre veya santimetre küp cinsinden ifade edilen yer değiştirme ile ölçülür. Yer değiştirme, bir motordaki tüm silindirlerin toplam hacmidir.  Büyük motorlar daha fazla güç üretirler, ancak daha fazla yakıt tüketirler.

Turbo Motorlar

Turbo, bir motorun gücünü artırmak için kullanılan cihazdır. Turbo dört silindirli bir motor, altı silindirli bir motor kadar fazla güç üretebilir, ancak aracı nazik bir şekilde kullandığınızda daha az yakıt tüketir.

Beygir Gücü Ve Tork

Beygir gücü ve tork, bir motorun geliştirdiği güç miktarını ölçer ve beygir gücü en yaygın kullanılan ölçümdür. Beygir gücü ve tork arasındaki fark genelde hep yanlış anlaşılır. Tork, aracın çekme gücünü ölçer. Yani siz gaz pedalına bastığınızda torku hissedersiniz.

Kamyonlar, ağır yük taşıdıklarından dolayı daha fazla torka ihtiyaç duyar. Beygir gücü, tork ve motor hızının bir fonksiyonudur ve arabanın ne kadar uzun süre çalışabileceğini gösterir.

Yarış arabalarının yüksek hızları korumak için yüksek beygir gücüne ihtiyacı vardır. Büyük motorlar daha fazla tork üretir, ancak küçük motorlar daha hızlı döner ve bu da beygir gücünün çıkışını artırır.

Silindir Hacmi Nasıl Hesaplanır?

Silindirlerden bahsederken hacimlerinden bahsetmemek elbette olmaz. Motor silindir hacmi, içten yanmalı motor teknolojisiyle çalışan araçta silindirlerden itilen yakıt ile hava karışımının toplamını ifade eder. Halk arasında 1980 cc silindir hacmine sahip olan bir motor, 2 litre şeklinde ifade edilir.

Silindir ve Performans Bağlantısı

Motor silindir hacmi ne kadar büyük olursa aracın performansı da o kadar yüksek olacaktır. Bunun için yeni bir araç alırken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi motorun silindir hacmidir. Örneğin 8–12 silindirli motorlar yüksek performanslıdır, lakin otomobil üreticileri daha az üretmeyi tercih ederler. Üreticiler için az silindir hacmi ile yüksek performans çok daha önemlidir.

Otomobiller hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresimizden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

05.02.2021

Bir Arabaya En Fazla Kaç Kişi Binebilir

15.06.2021

2022 BMW X3 İnceleme

19.04.2022

Çobanlar Sürücü Kursları - Çobanlar Ehliyet Kursları

30.03.2020

Kamyon Ehliyeti Nasıl Alınır