Sapkın Sürücü Davranışları

ABONE OL
Sapkın Sürücü Davranışları

Sapkın sürücü davranışları, araç kullanırken uygun olmayan hareketlerin yapılmasıdır. Sürücü davranışlarını etkileyen sürüşler vardır. Bunlar ikiye ayrılır.

  1. Hatalı sürüş
  2. Kural ihlalleri

Sapkın sürücü davranışlarının şekilleri psikolojik kaynaklı olduğu gibi önleme şekilleri de farklıdır. Hatalar bilginin yanlış işlenmesinin neticesinde ortaya çıkan bir durumdur. İhlaller ise tamamen motivasyona dayalıdır.

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, insanın istekleri, arzuları ve dürtülerini kapsayan genel bir kavramdır. İnsanın açlık, susuzluk, cinsellik gibi bedensel ihtiyaçlarının temelinde dürtüler vardır. Başarma insana özgü bir dürtüdür ve bu dürtünün yüksek olması halinde organizma uyarılır ve faaliyet başlar. Böyle bir durumda insan doğrudan amaca kilitlenir ve davranışına yön verir.

İhlal esnasında sürücünün davranışında bir niyet vardır, ancak hatalarda niyet söz konusu olmaz. Hata bilinmeden yapılır ve sürücü hata yaptığının farkında değildir. Hatalar planlanmış olan eylemin sonucuna ulaşmak olarak değerlendirilebilir. Burada iki tip hata karşımıza çıkar.

  1. Dalgınlık ve Unutkanlık sonucu yapılan hatalar
  2. Yanlışlık

Dalgın bir şekilde yapılan hata istemeden iyi niyetten sapma olarak tanımlanabilir. Mesela bir örnek vermek gerekirse sürücü sola dönmesi gerektiği zaman sinyal vermeyi unutabilir ya da dalgınlıkla sinyal veriyorum derken silecekleri çalıştırabilir. Bu örnekler daha fazla çeşitlendirilebilir.

Yanlışlık ise amaca ulaşabilmek için planlanmış olan eylemin yolunun yanlış seçilmesidir. Bu duruma örnek verirsek bir sürücü önündeki aracı geçmeye çalışırken tahminini yanlış yapabilir, kavşağa yanlışlıkla girebilir ya da park edeceği boşluğu yanlış hesaplayabilir.

Yanlışlar, hedeflerin seçimi ve bunlara ulaşmanın yolunu kapsayan yargısal bir eksikliktir. Hatalarda ise bireyin zihinsel süreçlerini tam olarak ortaya koyamamasıdır.

İhlaller, toplumda güvenliği sağlayabilmek için konulmuş olan kurallar ve uygulamalardan sapmadır. Yapılan hareketin bilinçli bir şekilde olması sapkın sürücü davranışının açık göstergesidir.

İyi bir sürücü olmak sadece direksiyonu 9.15 şeklinde tutmaktan ibaret değildir. İyi bir sürücü olmak trafikte belirlenmiş olan kurallara uymak, sürüş esnasında tüm dikkati toplayarak hareket etmeyi içerir.

Otomobiller ve sürücüler hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

02.09.2020

Aracımın Çekiş Gücünü Nasıl Artırabilirim

01.02.2021

Güneşe Doğru Sürüşün Tehlikeleri Nelerdir

13.01.2021

Fren Diski Nedir, Ne İşe Yarar

27.05.2021

Sürücü Kursu Nerede