Şanzıman Arızası Nedir ve Nasıl Anlaşılır

ABONE OL
Şanzıman Arızası Nedir ve Nasıl Anlaşılır

Yüksek tamir masraflarından kaçınmak istiyorsanız, arabanızla ilgili sorun yaşadığınızda en küçük işaretleri bile görmezden gelmeyin. Şanzıman da arabanızdaki en pahalı parçalardan biri olduğu için dikkat gerektirir.  Şanzımanınızla ilgili yaşadığınız sorunlar geri dönülmesi mümkün olmayan sonuçlar ortaya çıkarabilir bu nedenle dikkatli olmak aracınız için hayati önem taşır.

Uyarı Işıkları

Gösterge panelindeki lambalar bir sorun olduğunda yanar. Bu da sürücüye işaret veren en önemli uyarıdır. Gösterge panelinde uyarı ışığının yanmasının birden fazla nedeni olabilir, örneğin şanzıman yağının ısınması ışığın yanmasına neden olabilir. Bu her ne kadar bir hata olmasa da kontrol edilmesi faydalı olacaktır.

Sızan Şanzıman Yağı

Bu muhtemelen tespit edilmesi en kolay sorundur. Tek yapmanız gereken, arabanın altına birkaç eski kağıt veya karton parçası koyarak arabanın altında sızıntı olup olmadığını kontrol etmektir. Şanzıman yağı hafif tatlı bir kokuya sahiptir ve motor yağı gibi değildir, asla eksik olmaması gerekir. Yağ seviyesini kontrol ederseniz ve bunlar beklenenden düşükse, sızıntı sisteminiz olma ihtimali vardır:

  • Tıkalı bir filtre veya gevşek kablo
  • Aşınmış contalar
  • Önden çekişli bir araçta aşınmış akslar
  • Motor ve şanzıman takozları ile ilgili sorunlar
  • Gevşek bir şanzıman tavası veya tava sızıntısı
  • Tahrik mili dengesizliği

Farklı Kokular

Aracınızda tatlı ve ekşi, hafif ve yanık kokuları varsa şanzıman yağının değiştirme zamanınızın geldiğini gösterebilir. Yağ sistemi gerektiği gibi yağlamıyorsa, ünitenin yanmasını önlemek için değişiklik yapma zamanı gelmiştir. Şanzıman yağında yanık kokusu varsa şanzımanınızın bitmek üzere olduğunun bir işareti olabilir.

Şanzıman Dişlileri

Araç boşa hareket ederken çarpma veya tıkırtı sesleri geliyorsa, bu, debriyajda gevşek vites ve parçalar olabileceğinin göstergesidir. Sesler ne kadar kötüyse, parçalar o kadar gevşek ve hasar olasılığı o kadar yüksektir. Islık ve tıkırtı seslerine karşı dikkatli olun; bu, dişli kutunuzun yataklarının aşındığının ve yeni bir dişli kutusu gerektiğini bir işareti olabilir. Vites değiştirirken ani ve sarsıcı gıcırdama sesleri, debriyajın aşındığı anlamına gelebilir.

Ehliyet ve sürücü kursları hakkında merak ettiğiniz bilgilere https://www.surucukurslari.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

ABONE OL

Yorumlar

Henüz bu içeriğe yorum yapılmadı.
Yorum yapabilmek için üye girişi yapınız. Üye girişi için tıklayınız

İlgilenebileceğiniz Diğer Konular

04.05.2021

P0405 Hatası Nedir

16.01.2023

Sınavsız Ehliyet Alınabilir mi? Sınavsız Ehliyet Dolandırıcılığı

19.04.2021

Hyundai İ20 1.4 CRDi Jump Dizel (Manuel) İncelemesi

11.03.2021

Karbüratörlü Sistem LPG Beyin Arızası ve Çözümü